Aandeel van foto-app Snapchat stijgt op eerste handelsdag met 44 procent

Snap Inc., het bedrijf achter de populaire app Snapchat, heeft donderdag een zeer succesvol debuut gemaakt op de beurs in New York. Op de eerste handelsdag steeg de koers van het aandeel met 44 procent tot ruim 24 dollar. Het gaat om de grootste beursgang van een socialmediabedrijf sinds Twitter, ruim drie jaar geleden.

Snap Inc. haalde donderdag 3,4 miljard dollar op, door 200 miljoen aandelen in de verkoop te doen tegen 17 dollar per stuk. De onderneming werd daarmee gewaardeerd op zo’n 24 miljard dollar.

Via Snapchat kunnen mensen elkaar al dan niet bewerkte foto’s en video’s sturen die na enkele seconden weer verdwijnen. De app is vooral populair bij jongeren. Snapchat wordt ook gebruikt voor het verzenden van seksuele beelden.

Net als bij andere social-mediabedrijven blijft het de vraag of Snap de hoge verwachtingen gaat waarmaken. De omzet van de onderneming is de afgelopen jaren stormachtig gegroeid, maar Snap heeft nog nooit winst gemaakt. Vorig jaar leed het bedrijf een half miljard dollar verlies.

De app Snapchat werd in 2011 bedacht door studenten van de Amerikaanse universiteit Stanford. Persbureau Bloomberg rekende onlangs uit dat het totale belang van mede-oprichter Evan Spiegel, de 26-jarige topman van Snap, bij de beursgang oploopt tot een waarde van ruim 4 miljard dollar.

De koers van een aandeel Twitter opende bij de beursgang in 2014 op 26 dollar en steeg naar 45 dollar. Inmiddels is de prijs van dat aandeel gezakt naar rond de 16 dollar. (ANP)

Profiel corpsbal Spiegel E2