Zweden voert dienstplicht weer in

De reden hiervoor is de “verslechterde veiligheidssituatie” in Europa en rond Zweden. De dienstplicht geldt voor zowel mannen als vrouwen.

Het Zweedse leger oefent op Gotland.
Het Zweedse leger oefent op Gotland. Foto Soren Andersson / TT News Agency / AP

Zweden voert opnieuw de militaire dienstplicht in. Dat heeft de regering donderdag goedgekeurd. De dienstplicht geldt voor zowel mannen als vrouwen.

Het Scandinavische land schortte de dienstplicht, die toen nog enkel voor mannen gold, zeven jaar geleden op. Er waren toen genoeg Zweden die zich vrijwillig aanmeldden voor de krijgsmacht. Volgens minister van Defensie Peter Hultqvist dwingt de verslechterde veiligheidssituatie in Europa en rond Zweden Stockholm tot het herinvoeren van de militaire dienst.

Vanaf 2018

Nu het plan voor de herinvoering is goedgekeurd kunnen jaarlijks minstens vierduizend 18-jarige Zweden worden opgeroepen om militaire basistraining te ondergaan. De eerste lichting krijgt op zijn vroegst in januari 2018 bericht. Er wordt rekening gehouden met de motivatie van de jongeren die worden opgeroepen.

Alleen burgers geboren na 1999 komen in aanmerking. Zweden die vrijwillig willen dienen in het leger kunnen zich nog steeds aanmelden, ook als zij voor 1999 geboren zijn. Uit een peiling uit begin 2016 bleek dat zo’n 70 procent van de burgers de herinvoering steunen.

Lees ook: Toch maar weer dienstplicht in Zweden?

Rusland

Hoewel er behalve een “verslechterende veiligheidssituatie” geen reden werd gegeven om te dienstplicht opnieuw in te voeren, is de reden hiervoor vermoedelijk de dreiging vanuit Rusland. Dat land annexeerde de Krim, steunt separatisten in Oost-Oekraïne en vecht sinds 2015 mee aan de zijde van het regime van Bashar Assad in Syrië. Deze toenemende Russische agressie was voor Litouwen in 2015 de reden om de dienstplicht te herinvoeren.

De Zweden kregen de afgelopen jaren te maken met meerdere provocaties van het Russische leger. In 2013 voerden zes Russische gevechtsvliegtuigen een schijnaanval uit op Stockholm en het zuiden van Zweden. In 2014 dook een mysterieuze onderzeeër op in de Zweedse wateren, waarvan vermoed werd dat die Russisch was.

Dienstplicht

Behalve Zweden kent binnen Scandinavië ook Finland militaire dienstplicht. In Denemarken en Noorwegen is de dienstplicht opgeschort. IJsland heeft geen leger. In Nederland is de dienstplicht niet afgeschaft, maar sinds 1997 wel opgeschort. Die opgeschorte dienstplicht geldt vanaf 2018 ook voor vrouwen.

De laatste keer dat Zweden oorlog voerde was in 1815, ruim twee eeuwen geleden. Toen vocht Zweden mee met de Zesde Coalitie in de Napoleontische Oorlogen.