Vitesse wint van Sparta en staat eindelijk weer in finale

KNVB beker Op het eigen Kasteel legde Sparta het woensdagavond af tegen Vitesse, dat zich voor het eerst sinds 1990 plaatste voor de bekerfinale.

Milot Rashica (rechts) van Vitesse in duel met Ivan Calero Ruiz van Sparta.
Milot Rashica (rechts) van Vitesse in duel met Ivan Calero Ruiz van Sparta. Foto Olaf Kraak / ANP

Het was misschien wel te mooi om waar te zijn: Sparta naar de bekerfinale in de Kuip. Supporters die op het fietsje richting Rotterdam-Zuid zouden reizen voor een feest dat zijn weerga niet kende.

Zover kwam het niet. Sparta verloor op Het Kasteel van Vitesse, dat niet veel beter speelde, maar goed genoeg om zich voor het eerst sinds 1990 te plaatsen voor de bekerfinale. Ondanks drie finaleplaatsen won Vitesse de beker nog nooit. „Dit is zo’n grote prestatie voor de club”, zei aanvoerder Guram Kashia bij Fox Sports.

Terwijl Vitesse-trainer Henk Fraser een grote stap richting zijn eerste prijs als trainer zette, bleef Alex Pastoor achter met lege handen. Pastoor was vorig jaar het heertje op Het Kasteel, de man die de Rotterdamse club na zes roemloze jaren terugbracht naar de eredivisie. En dat was voorlopig genoeg. Maar deze week bekende hij dat Sparta dit seizoen twee ambities had: handhaving in de eredivisie én het winnen van de KNVB-beker.

Maar uitgerekend nu dook keeper Roy Kortsmit na tien minuten over de bal heen. Geen speler heeft zo’n fraaie trap als Lewis Baker, maar dit schot van de Vitesse-speler was houdbaar. Kortsmit grabbelde en bracht Sparta in een benarde situatie die de missie nog moeilijker zou maken.

Na de 1-0 sukkelde Sparta, miste de ploeg het venijn wat noodzakelijk is om de bekerfinale te bereiken. Vitesse was nauwelijks beter, maar kon leunen op een snelle voorsprong, waardoor het defensiever kon spelen. Toch scoorde Baker nogmaals. Twintig minuten voor tijd schoot hij de bal droog binnen na een fraaie combinatie met Milot Rashica.

De strijd was echter nog niet beslecht. Vitesse-verdediger Kashia hield Sparta in leven met een ongelukkig eigen doelpunt. Maar verder kwamen de Rotterdammers niet. Zonder uit te blinken mag Vitesse zich nu opmaken voor een van de belangrijkste wedstrijden sinds de verloren bekerfinale in 1990.