Topman Uber diep door het stof na uitval tegen chauffeur

Uber heeft er weer een pr-probleem bij, met dank aan topman Travis Kalanick. Het wereldwijd succesvolle taxibedrijf uit San Francisco is in verlegenheid gebracht door een video die dinsdag door persbureau Bloomberg is gepubliceerd. De video toont een aanvaring tussen de topman en een Uber-chauffeur, eindigend met een woedende Kalanick. Die heeft zijn werknemers inmiddels laten weten dat hij hulp nodig heeft.

De dashcam-video is opgenomen op 5 februari, de zondag van de Super Bowl. Te zien is hoe Kalanick op de achterbank praat met twee vrouwelijke medepassagiers. Op de plaats van bestemming stappen zij uit en draait chauffeur Fawzi Kamel, al vijf jaar actief voor Uber, zich om naar Kalanick. Hij verwijt hem de prijzen van Uber Black, een duurdere Uber-service, te hebben verlaagd, waardoor de inkomens voor de chauffeurs zijn gedaald. Kamel zegt dat hij 97.000 dollar kwijt is door de prijsverlaging.

Na wat gebekvecht wordt het Kalanick te veel. Getergd roept hij uit: „Sommige mensen willen geen verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen ellende. Ze geven anderen de schuld voor alles in hun leven. Veel succes!” En hij slaat de deur dicht.

De chauffeur die de opname maakte speelde hem door naar Bloomberg. Kalanick (40) zag zich genoodzaakt om intern diep door het stof te gaan. Uit zijn memo: „Het is mijn taak als jullie leider om te leiden … en dat begint met gedrag dat ons allemaal trots maakt. Dat deed ik niet, en het kan niet worden goed gepraat. Ik moet radicaal veranderen als leider en volwassen worden. Dit is de eerste keer dat ik erken dat ik hulp nodig bij het leiding geven.”

Uber kwam recent ook in opspraak door beschuldigingen van seksuele intimidatie door een oud-werkneemster. De leidinggevende werd na haar klacht in bescherming genomen door de afdeling personeelszaken. Uber heeft een zware onderzoekscommissie aangesteld. Ook zou een oud-medewerker van Google, nu werkend bij Uber, in 2015 documenten over technologie voor rotbotauto’s van Google hebben gestolen.