Recensie

Recensie

Rita Verdonk: doe een stap opzij, Geert

In het schap met opiniebladen valt HP/De Tijd deze maand het meeste op. Een paginagrote middelvinger, met daaronder: ‘Populisme in de polder’.

Deze verkiezingen doet een recordaantal nieuwe, overwegend populistische partijen mee, verklaart hoofdredacteur Tom Kellerhuis dit themanummer. En niet alleen hier, overal ter wereld „steken populisten hun middelvinger op naar de gevestigde orde”.

In dit nummer een interview met Rita Verdonk – „We leven in een bananenrepubliek” – die terugblikt op haar politieke carrière en een vergelijking ziet met de PVV. Ze raadt Wilders aan een ander naar voren te schuiven: „Als hij zijn partij echt groot wil laten worden, dan zal hij op enig moment na 15 maart opzij moeten stappen. De weerstand tegen Geert is gigantisch. Niemand in Den Haag moet hem nog.”

En mocht Wilders straks een beroep doen op Mark Rutte bij een te vormen kabinet, dan gaat de premier overstag, gokt Verdonk. „ Dat is nu eenmaal inherent aan de politiek, en al helemaal aan de persoon van Mark Rutte.”

Verder een weinig verrassend ‘ABC van het populisme’, versierd met middelvingers, en een mooi profiel van Peter R. de Vries. Collega’s en critici roemen zijn arbeidsethos, en veeleisendheid. „Het was handig om een krentenbolletje mee te nemen als je met hem op stap moest. Want als hij trek kreeg, werd hij narrig.”