Recensie

Recensie Media

Rennen, bro, rennen

Aan endless runners – games waarbij je rennend obstakels moet ontwijken – is er geen gebrek in de verschillende app-winkels. Je hebt de fraaie klassiekers als Temple Run en Lara Croft: Relic Run, maar tegenover elk succes staan tientallen misbaksels als Hopstars of Riot Runners. Waarom zou GetMeBro! anders zijn? Omdat het iets doet dat maar weinig van zijn broertjes en zusjes doen: het maakt het rennen tot een echte wedstrijd. In de spelmodus ‘Play Ranked’ ren en spring je door tweedimensionale levels terwijl een tegenstander je te snel af probeert te zijn. Onderweg maken obstakels zoals zagen en grijpgraag gras je het leven zuur. Met verzamelde power-ups kun je sneller rennen of je tegenstander door bliksem laten treffen à la Mario Kart.

GetMeBro! van uitgever GimmeBreak blaast het gedateerde genre nieuw leven in – ondanks de enigszins goedkope omlijsting. De wereld is vergaan en de overlevenden strijden om onduidelijke redenen met elkaar in races om zich te bewijzen als de ultieme atleet. Je zou denken dat deze figuren drukker zouden zijn met het opbouwen van de maatschappij of op zijn minst proberen te overleven als jagers en verzamelaars. Maar nee, ze doen aan ‘Steampunk-cosplay’. De overlevenden verkleden zich in negentiende-eeuwse Victoriaanse kleding met accessoires van stoommachines. Hun sjaaltjes en metalen gasmaskers weerhouden de personages er niet van om zich te gedragen als agressieve heteroseksuele mannelijke studenten. Iedereen in het spel is een ‘bro’ en in de races verzamel je ‘bro’-coins om nieuwe uitrusting te kopen. Het maakt de dystopische toekomst van GetMeBro! alleen maar enger.