Rechtszaak Roken in overkapt Westelijk Handelsterrein - is dat binnen of buiten?

Foto Roos Koole/ANP

De horecaondernemers van het Westelijk Handelsterrein – een historisch pakhuizencomplex in het Scheepvaartkwartier – stappen naar de rechter omdat ze af willen van de boetes van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor roken op de overdekte uitgaansstraat.

Omdat de zijkanten en de voor- en achterkant van de overkapping open zijn, oordeelden de inspecteurs in het verleden dat roken buiten de bars en restaurants maar op het Handelsterrein toegestaan is. „Dat is plotseling veranderd”, zegt ondernemer Hans van Wijk, eigenaar van feestzaalverhuur Eethiek.

De eerste inval vond plaats in september 2015, tijdens een beurs voor sigaarliefhebbers, ‘The Big Smoke’, zegt Van Wijk. „Die hielden we daar al drie jaar, dat was nooit een probleem. Maar toen stonden er ineens een paar inspecteurs bij mij in de zaak om boetes uit te delen.” Sindsdien komen de inspecteurs om de paar weken langs. Negen van de tien keer betrappen ze wel een roker of vinden ze ergens een asbak met peuken die bij een restaurant blijkt te horen. „Een dure grap, al die boetes”, zegt Van Wijk. „De eerste kost 600 euro. De volgende 1.200 euro, die daarna 1.800 euro, enzovoorts.”

Het is niet eenvoudig om je gasten te verbieden op het binnenterrein te roken, zegt Van Wijk, die daar een extra bewaker voor inhuurt. „Ze moeten helemaal naar de Van Vollenhovenstraat lopen en het terrein verlaten. Voor de café’s en restaurants aan de achterkant van het terrein is dat wel een meter of vijftig.” Daarbij geloven gasten vaak niet dat dit echt moet. „Ze hebben hier altíjd mogen roken. Het waait hier voortdurend.”

Een ander probleem is de menigte rokers die op de Van Vollenhovenstraat ontstaat als het druk is. „Er passen drieduizend man op het Westelijk Handelsterrein, je hebt zo 300 rokers op straat staan. De buren klagen dan meteen over het geluid dat ze maken, zeker ‘s nachts.”

Ook de eigenaar van het Westelijk Handelsterrein, Richard Korb, baalt van de plotselinge stroom boetes van de NVWA. „Elke keer dat een van mijn huurders een boete krijgt, krijg ik er ook eentje omdat ik er voor zou moeten zorgen dat niemand een sigaretje opsteekt, op het hele terrein! Dat kan helemaal niet.”