Ploumen haalt 181 miljoen euro op voor ‘abortusfonds’

Het fonds is opgericht na het verbod van Trump op financiële ondersteuning van gezondheidsorganisaties die zich bezighouden met abortus.

Minister Ploumen met de Deense minister van onderwijs, de Belgische vice-premier en de Zweedse vice-premier.
Minister Ploumen met de Deense minister van onderwijs, de Belgische vice-premier en de Zweedse vice-premier. Foto: Nicolas Maeterlinck / AFP

De minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen heeft donderdag in Brussel 181 miljoen euro opgehaald voor haar fonds dat ervoor moet zorgen dat vrouwen in ontwikkelingslanden toegang krijgen tot geboorte- en gezinsplanning. Dat werd bekend gemaakt na afloop van de conferentie die ze ervoor had georganiseerd, de zogenaamde “She Decides-conferentie”.

De minister had deze conferentie georganiseerd nadat de Amerikaanse president Donald Trump financiële ondersteuning van gezondheidsorganisaties die zich bezighouden met abortus verbood. Hierdoor dreigt zo’n 600 miljoen dollar (570 miljoen euro) per jaar weg te vallen waardoor vrouwen in ontwikkelingslanden het risico lopen geen seksuele voorlichting, anticonceptie, kraamhulp en veilige abortus te kunnen krijgen. Ploumen hoopt met het She Decides initiatief het gat financieel te kunnen dichten.

Lees ook het interview met minister Ploumen over het initiatief: Minister in actie tegen Trumps anti-abortusbesluit

Ploumen noemde de conferentie volgens persbureau ANP een doorslaand succes:

“Een hele mooie dag die ook heel veel hoop geeft, want de energie en het optimisme hier in de zaal was heel bijzonder. Geweldig dat nu zo veel mensen pal staan voor vrouwenrechten. Nu al 181 miljoen bij elkaar gebracht en we zijn pas net begonnen.”

Meer dan vijftig landen waren bij de conferentie aanwezig, net als vertegenwoordigers van internationale organisaties en ngo’s. Volgens de minister heeft een deel van de aanwezige landen geld toegezegd, andere landen beraden zich nog op financiële ondersteuning of hebben politieke steun toegezegd. In een verklaring liet de minister weten dat een deel van het geld werd opgebracht door private organisaties die aanwezig waren. Zo zei de Gates Foundation een bijdrage van 20 miljoen dollar (19 miljoen euro) toe en doneerde een anonieme donor 50 miljoen dollar (48 miljoen euro).

Ploumen organiseerde de conferentie in samenwerking met de Zweedse vicepremier Isabella Lövin en de Deense minister van Ontwikkelingssamenwerking Ulla Tørnæs.

Ploumen richtte het fonds eind januari op direct na het decreet van Trump en kreeg internationaal veel steun. Zo liet België destijds onmiddellijk weten het initiatief te steunen en internationaal kreeg het veel aandacht.

De Amerikaanse president tekende vlak na zijn aantreden het decreet dat het financieel ondersteunen van internationale gezondheidsorganisaties die zich bezighouden met abortus verbiedt. Dit kwam niet compleet als een verrassing. Het is een maatregel die sinds 1984 door elke Republikeinse president wordt genomen en door elke Democratische president ongedaan wordt gemaakt.