NRC-journalist De Gruyter genomineerd voor Europese Persprijs

Ze maakt kans op The Commentator Award. Die wordt uitgereikt aan een commentator, columnist of redacteur wiens werk veel invloed had.

Caroline de Gruyter, NRC-columnist en correspondent in Wenen, is genomineerd voor de Europese Persprijs 2017. Ze werd geselecteerd omdat haar artikelen volgens de organisatie blijk geven van nauwe betrokkenheid bij en diepe kennis over Europese aangelegenheden. De winnaar krijgt tevens een bedrag van 10.000 euro. Dat maakte de organisatie donderdag bekend.

De organisatie nomineerde 28 journalisten in vier categorieën. De Gruyter kan The Commentator Award winnen voor zes columns. Daarin schrijft ze over politiek Europa. De award wordt uitgereikt aan een commentator, columnist of redacteur wiens werk veel invloed had. De Gruyter dingt naast zes andere journalisten naar de prijs. Zij publiceerden in De Correspondent, The Guardian, Die Zeit, Newsweek Polska en The Sunday Times. Het verhaal van De Correspondent dat genomineerd is, werd geschreven door Sinan Çankaya. Daarnaast werd Christiaan Triebert genomineerd voor The Innovation Award voor zijn publicatie in Bellingcat.

Eerdere nominatie

Vorig jaar werd De Gruyter al genomineerd voor de Europese Persprijs 2016. Ze maakte toen kans op The Commentator Award voor haar verhaal ‘Hoe het linkse verhaal verdwenen is’. De prijs ging naar Financial Times-commentator Gideon Rachman. NRC-journalist Gert van Langendonck won in datzelfde jaar The Special Award voor zijn verhalenreeks ‘Op naar Europa’.

De prijzen worden sinds 2012 uitgereikt voor ‘excellente journalistiek’. De stichting European Press Prize wil daarmee de kwaliteit van Europese journalistiek waarborgen, aanmoedigen en eren. De uitreiking is dit jaar op 20 april in Amsterdam.

Lees ook: Twee nominaties NRC voor Europese Persprijs