Brieven

Nederlandse identiteit

De ergernis is gerechtvaardigd

Foto iStock

Bas Heijne toont in zijn column (25/2) aan waarom de populisten niet helemaal ongelijk hebben als ze van leer trekken tegen een liberale elite die Nederlandse waarden verkwanselt. Hij haalt smalend de rechtse politici aan die zich druk lijken te maken om de aantasting van onze paaseifolklore en de schmink op het gezicht van Piet, die zwart had moeten zijn. Maar het gaat niet om die eieren, om kerstbomen of om een kleurtje op de wangen. Waar het om gaat is dat de beleidsbepalers, op scholen, in veel bedrijven en bij overheden, er als de dood voor zijn dat ze immigranten mishagen. Dat is de basis van de politieke correctheid – dat leidt tot het absurde verwijt ‘racisme’ in verband met het vrolijke, slimme knechtje, tot het krampachtig vermijden van de termen ‘Pasen’ en ‘Kerst’ en van de correcte, effectieve aanduiding ‘allochtoon’. Er is voor een winkel geen reden om een paasei anders te noemen dan een paasei, behalve dan dat nieuwkomers niet weten waar Pasen voor staat. In geen enkel ander land ter wereld piekert men erover om de eigen tradities overboord te zetten, alleen omdat de immigrant er nog geen binding mee heeft. Wij doen dat wel, de ergernis daarover is gerechtvaardigd. Het is dezelfde lafheid die ons onderwijs aantast: waarom zou je de moslimleerling lastigvallen met Nederlandse geschiedenis en Nederlandse literatuur?

    • Hans ter Mors