NRC checkt: ‘Nederland is de grootste nettobetaler van Europa’

Dat zei SP-lijsttrekker Emile Roemer donderdag tegen

Foto ANP / Remko de Waal

Aanleiding

SP-leider Emile Roemer werd donderdag in een tv-uitzending van De Gelderlander ondervraagd over Europese arbeidsmigratie. Om „mensenhandel” en „uitbuiting” tegen te gaan, wil de SP weer werkvergunningen invoeren. Dat mag niet, maar Roemer vindt dat Nederland ook weleens „met de vuist op tafel mag slaan”. Nederland is immers „de grootste nettobetaler van Europa”.

En, klopt het?

Eind 2016 publiceerde het CBS cijfers over de nettobijdragen aan de EU. Daaruit bleek dat Nederland relatief het meeste bijdraagt van alle landen: tussen 2000 en 2015 gemiddeld 0,4 procent van het bruto nationaal inkomen (bni). In 2015, het laatste jaar waarvan cijfers beschikbaar zijn, droeg Nederland zo’n 2,5 miljard euro meer bij dan het ontving. Het meeste van alle lidstaten. Maar per hoofd van de bevolking betaalt Zweden meer. En uitgedrukt als bijdrage in absolute cijfers betaalt Duitsland (in 2015 netto 13,5 miljard) het meeste.

Conclusie

Nederland is de grootste nettobetaler uitgedrukt als percentage van het nationaal inkomen. Maar per hoofd van de bevolking draagt Zweden meer bij, en in absolute bedragen is de bijdrage van Duitsland het grootst. De uitspraak van Roemer is daarom grotendeels waar.