Minister Sessions had voor benoeming al contact met Russen

Het verweer van de justitieminister is dat de ontmoetingen niet in zijn hoedanigheid als Trump-campaigner waren.

Jeff Sessions tijdens een bijeenkomst op het ministerie van Justitie in Washington.
Jeff Sessions tijdens een bijeenkomst op het ministerie van Justitie in Washington. Foto Susan Walsh/AP

Jeff Sessions, minister van Justitie in het kabinet van Donald Trump, heeft vorig jaar twee keer gesproken met Sergej Kisljak, de Russische ambassadeur in de Verenigde Staten. Dat meldt de Washington Post. Tijdens de hoorzitting in de Senaat voor zijn benoeming antwoordde Sessions nog op de vraag wat hij zou doen als hij erachter zou komen dat leden van Trumps campagneteam tijdens de campagne contacten hadden met Rusland:

“Ik ben niet op de hoogte van welk van dat soort activiteiten dan ook. Ik ben een aantal keren een plaatsvervanger van Trump genoemd in die campagne en ik heb geen communicatie met de Russen gehad.”

Sessions’ laatste ontmoeting met Kisljak vond plaats in september, op het moment dat de Russische pogingen om de Amerikaanse verkiezingen via hacks te beïnvloeden op een hoogtepunt zouden zijn geweest.

De minister ontkent de ontmoetingen niet, laat zijn woordvoerder aan de Washington Post weten. Wel zegt ze dat Sessions’ antwoord absoluut niet misleidend was. De ontmoetingen vonden niet plaats uit hoofde van de Trumpcampagne en Sessions zou in 2016 met wel 25 ambassadeurs uit verschillende landen hebben gepraat, omdat hij lid was van de Senaatscommissie voor militaire zaken.

Onze correspondent Guus Valk voorziet een moeilijke tijd voor Sessions.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Is dit verweer afdoende om onder een leugen onder ede uit te komen? Jeff Sessions is in grote problemen, lijkt me. https://t.co/WbqfQEXMkm
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Het is nog niet zo ver, maar na deze onthullingen over banden tussen Team-Trump en Rusland komt een onafhankelijk onderzoek dichterbij.

Het Witte Huis ziet de onthullingen als pogingen van de Democratische partij om Trump te schaden, zo zegt het in een verklaring:

Twitter avatar Acosta Jim Acosta WH blames Sessions story on Democrats trying to damage POTUS after speech to Congress. https://t.co/pZ5VcMIeEJ

Recent kwam nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn in opspraak om contacten met Sergej Kisljak. Ook zij twee hadden nog voor Trumps inauguratie gesprekken met elkaar. Flynn had het in die gesprekken over de sancties van de VS ten opzichte van Rusland en stapte uiteindelijk op nadat dat bekend was geworden.

De berichtenstroom over de contacten tussen het team van Trump en dat van mensen in de kring rond de Russische president Poetin blijven aanhouden. The New York Times meldt dat onder meer de Nederlandse en Britse inlichtingendiensten de Amerikanen informatie hebben toegespeeld over ontmoetingen in Europese steden tussen Trump- en Poetingetrouwen.

Die ontmoetingen zouden onder meer in Nederland en het Verenigd Koninkrijk hebben plaatsgevonden. Wat er precies tijdens die ontmoetingen is gezegd, blijft onduidelijk.