Le Pen verliest immuniteit Europees Parlement

Het Franse Openbaar Ministerie kan nu besluiten Marine le Pen te vervolgen vanwege het tweeten van gewelddadige foto’s van IS.

Marine le Pen in oktober 2016 in het Europees Parlement.
Marine le Pen in oktober 2016 in het Europees Parlement. Foto: Frederick Florin / AFP

Het Europees Parlement heeft donderdag ingestemd met het opheffen van de parlementaire onschendbaarheid van de Franse Front National-leider Marine Le Pen. Nu kan het Franse Openbaar Ministerie besluiten haar eventueel te vervolgen voor het tweeten van gewelddadige foto’s van Islamitische Staat (IS). Dat meldt persbureau Reuters.

Er loopt in Frankrijk een onderzoek tegen haar omdat ze in 2015 drie gewelddadige foto’s tweette waarop onder andere de onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley te zien was. In Frankrijk is het strafbaar om gewelddadige foto’s te publiceren. Le Pen gebruikte haar parlementaire onschendbaarheid tot nu toe om niet mee te werken aan het onderzoek, meldt persbureau AFP.

Ze verliest alleen voor deze specifieke zaak haar immuniteit. Bij veroordeling zou ze drie jaar gevangenisstraf kunnen krijgen en een boete van 75.000 euro.

Verkiezingen

Le Pen doet als leider van nationaal-populistische Front-National mee aan de presidentsverkiezingen die op 23 april in Frankrijk zullen plaatsvinden. Volgens Le Pen is het gerechtelijk onderzoek slechts “politieke inmenging” en ze heeft opgeroepen tot een moratorium op gerechtelijke onderzoeken tot de verkiezingen hebben plaatsgevonden. Uit peilingen blijkt dat haar kiezers zich weinig aantrekken van de juridische strijd.

Lees ook: Le Pen is zekere factor – maar tegen wie?

Discriminatie

Het is niet de eerste keer dat haar parlementaire onschendbaarheid wordt opgeheven. In 2013 werd haar immuniteit opgeheven waarna ze in 2015 werd vervolgd voor “het aanzetten tot discriminatie”. Ze had moslims die in het openbaar bidden, vergeleken met de bezetting van de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het leidde niet tot een veroordeling omdat het OM de aanklacht uiteindelijk liet vallen.

Opspraak

Le Pen is eerder dit jaar in het Europees Parlement in opspraak gekomen omdat ze haar kabinetschef Catherine Griset ten onrechte het salaris van een parlementair medewerker zou hebben betaald. Le Pen weigerde vervolgens om 298.400 euro terug te betalen die het Europees Parlement van haar eiste. Volgens het Europese fraudebureau OLAF zou haar kabinetschef tussen 2010 en 2016 niet in Brussel of Straatsburg, maar op het partijbureau van het Front National bij Parijs hebben gewerkt.