Maleisië bant visumvrij reizen voor Noord-Koreanen

De maatregel volgt in reactie op de moord op Kim Jong-nam, de halfbroer van de Koreaanse leider Kim Jong-un, met het zenuwgas VX.

De luchthaven van Kuala Lumpur wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van giftige residuen van het zenuwgas VX.
De luchthaven van Kuala Lumpur wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van giftige residuen van het zenuwgas VX. Foto Manan Vatsyayana/AFP

De diplomatieke banden tussen Noord-Korea en Maleisië zijn donderdagverder verslechterd. Dat laatste land kondigde aan dat Noord-Koreanen vanaf aanstaande maandag weer een visum nodig hebben om Maleisië binnen te komen. Het besluit volgt volgens staatspersbureau Bernama in reactie op de moord op de Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Kim Jong-nam werd twee weken geleden vermoord op de luchthaven van Kuala Lumpur door twee vrouwen die het zenuwgas VX, een van de meest dodelijke chemische wapens, op zijn gezicht spoten. Kim Jong-nam stond op dat moment op het punt om het vliegtuig naar Macau te nemen. Hij leefde daar onder bescherming van Chinese autoriteiten.

De twee vrouwen zijn inmiddels officieel beschuldigd van moord, maar Zuid-Korea heeft het Noord-Koreaanse regime eerder deze week als echte schuldige achter de aanval aangewezen. Eén van de vrouwen zou eerder hebben verklaard omgerekend 85 euro voor de actie te hebben gekregen.

Lees meer over het gevaarlijke zenuwgas: Eén druppel VX kan al dodelijk zijn

Noord-Koreaan vrijgelaten

In totaal werden na de aanval acht Noord-Koreanen gearresteerd. Onder hen zouden twee medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn en twee medewerkers van het ministerie van Staatsveiligheid.

Maleisië maakte donderdag tevens bekend één van de acht verdachten vrij te laten. Volgens persbureau AP ontbreekt er bewijs voor betrokkenheid van de Noord-Koreaanse man bij de moord op Kim Jong-nam. Hij werd vier dagen na de aanval opgepakt en zal nu worden uitgezet naar Noord-Korea omdat hij reisde zonder de benodigde papieren.

Diplomatieke relaties verslechteren

Hoewel Maleisië en Noord-Korea geen diepgaande diplomatieke banden hadden, was het Aziatische land wel een van de weinige plaatsen waar Noord-Koreanen nog visumvrij naartoe konden reizen.

De Maleisische vicepremier Ahmad Zahid Hamidi haalde donderdag tevens uit naar de Noord-Koreaanse ambassadeur in Kuala Lumpur. Die had Maleisië eerder beschuldigd van het samenwerken met “vijandige partijen”. Zahid reageerde daarop door te zeggen dat Noord-Korea Maleisië niet moet misbruiken om de eigen plannen uit te voeren:

“We willen geen vijanden maken, maar als ze ons inzetten voor hun eigen doeleinden, dan moeten ze Maleisië niet beschuldigen en onze internationale reputatie beschadigen.”