Panel: 50Plus kan zich niet meer herstellen van afgelopen week

Politiek Panel Ons Politiek Panel, bestaande uit 62 politieke insiders, denkt bijna unaniem dat 50Plus zich niet meer kan herstellen van de afgelopen week.

50Plus-leider Henk Krol voerde donderdag campagne op de Dappermarkt in Amsterdam.
50Plus-leider Henk Krol voerde donderdag campagne op de Dappermarkt in Amsterdam. Foto ANP / Bart Maat

Het Politiek Panel van NRC heeft geen hoop meer voor 50Plus-lijsttrekker Henk Krol. Hij zal zich voor de verkiezingen niet meer herstellen, verwacht 95 procent. Afgelopen week ontstond er totale verwarring over uitgerekend de kernpunten van 50Plus: de betaalbaarheid van een lagere AOW-leeftijd en een waardevaste AOW-uitkering. En dan haalde Krol bij Pauw & Jinek ook nog eens de uitkeringen AOW en WAO door elkaar.

Een partij moet nóóit zo vlak voor de verkiezingen in een negatieve spiraal komen, zeggen veel insiders. “Dan krijgen de peilingen een voorspellende waarde”, zegt een oud-CDA-strateeg. Een oud-GroenLinks-politicus: “Een dalende trend, veroorzaakt door eigen geklungel, is in de laatste twee weken doorgaans moeilijk te keren.” Want zoals ook veel insiders zeggen: vertrouwen komt te voet en gaat te paard.

“Kiezers houden van rust en stabiliteit”, volgens een oud-CDA-strateeg. “Als de AOW je belangrijkste profielpunt is en je maakt er zo’n puinhoop van, dan prikt iedereen daar doorheen.” Volgens een oud-VVD-strateeg heeft Krol zich niet alleen in het AOW-dossier “verslikt”, maar laat hij ook zien “dat hij het politieke vak niet aankan”. Een andere VVD’er: “Zeker als je campagneschema dan ook nog eens wordt teruggedraaid omdat je ‘moe’ bent. 50Plus heeft zijn kans gehad en verloren.”

De conclusie is duidelijk, volgens een oud-PvdA-bewindspersoon: “50Plus heeft niemand anders dan Krol en een kwetsbaar programma. Dat los je niet meer op.”

Lees ook ons interview met Henk Krol

Drie van de 57 deelnemers zien wél hoop. Potentiële 50Plus-kiezers “zijn al vele malen vergevingsgezind gebleken”, zegt een oud-D66-Kamerlid. “De partij heeft nog steeds een unieke niche.” Een andere D66’er is dat met hem eens: “De meeste mensen stemmen op 50Plus omdat ze vinden dat ouderen worden gepakt. Een uitglijder zal hooguit wat zwevende kiezers afschrikken.”