Reportage

Jonge reuzenboom verhuist voor 10 mille

Arboretum Station Amstel krijgt een rigoureus ander uiterlijk. Voor Amsterdams enige sequioadendron is daar geen plek meer. Na een spectaculaire verhuizing heeft de boom rust gevonden.

Ruim voor de verplanting heeft de boom nieuwe haarwortels kunnen ontwikkelen.
Ruim voor de verplanting heeft de boom nieuwe haarwortels kunnen ontwikkelen. Foto’s Edwin Butter

Amsterdam heeft zijn eigen mammoetboom, een reuzensequoia. En tot vorige week stond die voor het Amstelstation. Nu is de sierboom verhuisd naar het arboretum van begraafplaats De Nieuwe Ooster.

Johan Mullenders, voorzitter van het arboretum, kreeg er een tijd geleden al een telefoontje over van de gemeente. „Of we plaats zouden hebben voor deze boom. Die moest weg omdat het plein voor het station aan grondige renovatie toe was.” De boom bleek welkom; voor de bomencollectie van De Nieuwe Ooster is hij een aanwinst.

De Sequoiadendron giganteum stond op het Julianaplein vlak voor de entree van het station. Hij weegt 8,5 ton, is twaalf meter hoog, de stam meet anderhalve meter in omtrek en de grootste breedte is 4,5 meter. Het is een conifeerachtige, met geschubde bladeren en een zachte, gegroefde stam. Vergeleken met eeuwenoude soortgenoten die in Californië meer dan honderd meter hoog worden, is het Amsterdamse exemplaar klein. „Eigenlijk is het een jonkie”, zegt gemeentelijk groentechnicus Rob Bosch. Hij schat de leeftijd op zo’n veertig jaar. Hoe hij bij het Amstelstation terecht is gekomen, is onbekend.

Bosch bereidde de verhuizing van de sequoia – „qua uitstraling een soort oerboom” – anderhalf jaar voor. „We hebben eerst de wortels rondom doorgestoken, zodat we een oppervlakkige groei met veel fijne haarwortels konden veroorzaken. Daardoor zou hij zich na de verhuizing beter in nieuwe grond kunnen hechten.”

De gemeente is er veel aan gelegen groen te behouden dat in de knel komt bij de grootscheepse herinrichting rondom Amsterdam Amstel. Omgevingsmanager Geertjan Cronenberg: „In die facelift is voor deze boom geen plaats, daarom is hij verplaatst.” En het mag wat kosten: in het geval van de sequioa 10.000 euro. Vorig jaar werden al twee grote trompetbomen verplant naar een parkje in de buurt.

Groot project

Cronenberg noemt de verhuizing van de sequioa „een kleine schakel in het grote geheel”. Want groot is het project. Waar de boom stond, komt een ondergrondse fietsenstalling, de tramlussen bij het station worden verlegd, er komen een nieuwe parkeergarage en nieuwe busbanen. Het moet wel weer een groene entree tot de stad worden, benadrukt de gemeente. Het Julianaplein wordt straks een Julianalaan.

Bestemming bereikt. De reuzenboom zakt in het plantgat.
Op De Nieuwe Ooster, bij de Sunken Garden.
In de strop, de kluit ingepakt – klaar voor transport.

In alle vroegte kwam vorige week donderdag een reusachtige kraan om de boom uit de grond te tillen. Onder toezicht van specialisten van de Nationale Bomenbank werden stroppen om de stam gelegd, beschermd met lagen jute. Nadat graafmachines de kluit rondom licht genoeg hadden gemaakt, kon de boom worden opgehesen en voorzichtig op een dieplader worden gelegd. Diep in de nacht naar vrijdag, tussen vier en kwart over vier, ging de stroom van de bovenleiding om de tramrails te passeren. Op de Hugo de Vrieslaan ging het moeiteloos door de 4,5 meter hoge tunnel onder de Gooiseweg.

De nieuwe standplaats in het arboretum was voorbereid: in de zichtas van de hoofdlaan die Laan naar de Hemel heet, aan het einde van de Sunken Garden met engelenbeelden. De kuil voor de toekomstige reus, secuur uitgemeten door verzorgers van de Nationale Bomenbank, werd gevuld met luchtige grond om goede worteling te bespoedigen. De boom krijgt de komende tijd volop nazorg, water en voeding.

Als na een plechtigheid op De Nieuwe Ooster de auladeuren opengaan, staan de nabestaanden nu tegenover een fraaie, altijd groene sequioadendron in de verte. Noem het zicht op de eeuwigheid.

Zwaar transport midden in de nacht, 4,5 meter breed op de dieplader.
De kluit van de sequoia wordt voorzichtig uitgegraven.
Foto Edwin Butter