Omayra Essobhi: „Ik vind het belangrijk om mezelf te kunnen redden, niet afhankelijk te zijn van een man.”

Foto Khalid Amakran

Interview

‘Je moet altijd je zelfrespect behouden’

In de rubriek Jong! vertellen pubers over zichzelf, de wereld en elkaar.

Telefoon afgepakt

„Vorig jaar ben ik blijven zitten. Toen heeft mijn moeder voor een jaar mijn telefoon afgepakt zodat ik me meer ging concentreren. Nu gaat het weer goed, daarom zijn we een weekje naar Bali geweest. Ik wil doorstromen naar de havo en naar het hbo. Ik zou het leuk vinden om tv-presentatrice te worden. Kinderen wil ik heel graag maar pas als ik 24, 25 ben. Ik vind het belangrijk om mezelf te kunnen redden, niet afhankelijk te zijn van een man.”

Sushi

„Sommige meisjes kunnen niet met hun moeder praten over hoe ze zich voelen, of ze verliefd zijn. Ik wel, dat is erg fijn. Dan kan ze me ook wijzen wat goed is en wat niet. Ik doe heel veel samen met mijn moeder. Dagjes weg naar andere steden, uit eten. Sushi eet ik al sinds mijn eerste levensjaar, mijn ouders moesten eens per week sushi bestellen, anders at ik niet genoeg. Ik hou ook heel erg van reizen. We zijn op best veel plekken geweest. Ver vinden we het leukst: Maleisië, Indonesië, Thailand. En Marokko natuurlijk.”

Khalid Amakran

Helemaal niet streng

„Mijn ouders zijn al dertien jaar gescheiden. Ik miste mijn vader erg in huis. Tot mijn elfde, daarna heb ik het losgelaten. Een keer per twee weken ben ik een weekend bij hem. Mijn vader is helemaal niet streng. Mijn moeder ook niet eigenlijk. Ze willen alleen maar het beste voor mij. Ik moet respect hebben voor oudere mensen, mensen behandelen zoals ik wil dat mensen mij behandelen en ik mag niet te laat thuiskomen. Om zeven uur moet ik thuis zijn.”

Superleuke cultuur

„Ik ben trots dat ik Marokkaans ben. Het is een superleuke cultuur. Hoe alles wordt gevierd, het lekkere eten, dat de familie altijd bij elkaar komt. We doen mee aan de ramadan en vieren het offerfeest en het suikerfeest. Een hoofddoek wil ik voorlopig niet. Mijn moeder draagt ook geen hoofddoek. Ze zegt: als je er klaar voor bent moet je het doen, zo niet, dan houdt het op.”

Zelfrespect

„Maagd blijven tot het huwelijk hoort er gewoon bij. Dat heb ik meegekregen van jongs af aan. Als je ontmaagd bent word je op school gezien als een los meisje. Er zijn meisjes die dat doen met meerdere jongens. Dat vinden mijn ouders echt niet oké. Ik ook niet, je moet altijd je zelfrespect behouden.”

Meedoen? Mail pubers@nrc.nl.