Huiszoeking bij Franse presidentskandidaat Fillon

De huiszoeking werd gedaan in het onderzoek naar de vermeend fictieve baan van zijn vrouw.

Fillon sprak woensdag al van een "politieke moordaanslag".
Fillon sprak woensdag al van een "politieke moordaanslag". Foto Jean-Paul Pelissier/ Reuters

De Franse politie heeft donderdag een huiszoeking gedaan bij François Fillon, de presidentskandidaat van de centrum-rechtse Franse Republikeinen. Dat gebeurde naar aanleiding van de affaire rond de vermeende spookbaan van zijn vrouw, zo bericht de Franse krant Le Parisien op basis van bronnen bij het bureau voor corruptiebestrijding.

De doorzoeking van de woning vond plaats op bevel van de rechter-commissaris die de beschuldigingen tegen Fillon en zijn vrouw onderzoekt. Fillon moet op 15 maart verschijnen voor de onderzoeksrechter. Volgens de presidentskandidaat zal hij dan in staat van beschuldiging worden gesteld.

Fillon gold als een van de belangrijkste kandidaten om dit jaar François Hollande op te volgen als president van Frankrijk nadat hij in november de voorverkiezingen van de Republikeinen won. Zijn campagne verloopt echter niet meer voortvarend sinds het weekblad Le Canard enchaîné in januari onthulde dat Fillon zijn vrouw jarenlang in dienst had als parlementair assistent. In die periode zou ze in totaal 680.000 euro hebben ontvangen. In interviews identificeerde ze zich altijd als een “huisvrouw” en een “moeder”. Na de onthulling van het weekblad verwijt Fillon Le Canard enchaîné “minachting en misogynie”.

Lees ook: Onderzoek naar ‘spookbaan’ vrouw François Fillon

Het in dienst nemen van familieleden is overigens niet verboden, zo schreef NRC-correspondent Peter Vermaas eerder, maar het Parijse financiële parket stelde toch meteen een onderzoek in naar onder meer “verduistering van publiek geld”.

Fillon sprak woensdag van een “politieke moordaanslag” omdat hij zich in maart - twee dagen - voor de uiterste aanmelding van een presidentskandidatuur, moet verantwoorden. Als hij daadwerkelijk in staat van beschuldiging wordt gesteld, zei Fillon eind januari, dan zou hij zich terugtrekken. Maar de laatste weken was hij daarin minder stellig, aldus Vermaas.