Hoger onderwijs experimenteert met flexstuderen: betalen per studiepunt

Collegezaal van de Universiteit Tilburg.
Collegezaal van de Universiteit Tilburg. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Twee universiteiten en één hogeschool gaan experimenteren met flexstuderen. Studenten die slechts een deel van het studiejaar willen volgen, betalen dan per te behalen studiepunt en niet voor een heel jaar. De proef start komend studiejaar aan de Universiteit van Amsterdam, Tilburg University en de Hogeschool Utrecht.

Het flexstuderen is bedoeld voor studenten die naar het buitenland gaan, in besturen zitten, zorgtaken hebben of aan topsport doen. Voor hen is een deeltijdstudie momenteel geen aantrekkelijke optie, omdat ze bijna evenveel collegegeld betalen als fulltimers.

Lees ook: Toch lange rijen voor ‘crepeerstudies’

Studenten betalen 38,45 euro per studiepunt, maar de instelling krijgt wel de volledige vergoeding van het Rijk. Als de studie te lang duurt, valt de rijksvergoeding weg. Omdat flexstuderen extra administratie vergt, begint de Hogeschool Utrecht eerst met 40 en in 2018 met 500 studenten. Toelating geldt op volgorde van aanmelding tot het quotum vol is.

De proef is een initiatief van VVD, PvdA en de studentenvakbond LSVb. Tweede Kamerlid Pieter Duisenberg (VVD) ziet de proef als een „voorportaal tot een leven lang leren”, waarbij het studeren uiteindelijk in modules en in verscheidene onderwijsinstellingen over jaren kan worden uitgespreid.

Jarmo Berkhout van de LSVb vindt het „hypocriet” dat de VVD voor een leven lang leren „niet de portemonnee wil trekken”, maar ziet dit gezamenlijke experiment wel als een goede eerste stap om werk met studie te combineren.