Haase verslaat Berdych, Kerkhove stunt in Maleisië

Tennis Terwijl Robin Haase in Dubai te sterk was voor Tomas Berdych, wint Lesley Kerkhove in Maleisië haar tweede WTA-duel ooit.

Foto Koen Suyk/ANP

De voorbereiding van Robin Haase was niet geheel naar wens geweest. De nummer 66 van de wereld kwam deze week al laat aan in Dubai, en slaapt daar slecht. Afgelopen nacht was het ook weer 3 uur geweest voordat hij de slaap kon vatten. Eén voordeel: de wedstrijden op het ATP-toernooi in de Emiraten worden pas laat op de dag gespeeld. Kan hij ervoor nog een beetje uitrusten.

En die rust deed hem goed, getuige de tweede wedstrijd die hij in Dubai speelde. Na een overtuigende zege op de Oezbeek Denis Istomin, dinsdag, was Haase woensdag in de tweede ronde te sterk voor de veel hoger geklasseerde Tsjech Tomas Berdych, nummer veertien op de wereldranglijst. Het werd 3-6, 6-3, 6-4.

Wordt dit zijn jaar? Feit is dat Haase zichzelf aan het herpakken is na een jaar waarin het tegenzat. Die sores heeft hij een plek kunnen geven, waardoor hij zich niet meer laat afleiden door randzaken. Hij moet in mei nog wel getuigen in de moordzaak van zakenman en vriend Koen Everink, die Haase vaak bijstond tijdens toernooien, maar die zaak heeft de tennisser naar eigen zeggen verwerkt. Dit jaar verloor hij nipt van topspelers als David Goffin en Richard Gasquet.

En Haase is fit. Tegen Berdych had hij veel ballen terug, waardoor de Tsjech volgens hem fouten ging maken. „Ik ben erg blij”, zei Haase tegen Nusport. „Ik verlies dit seizoen ook niet van jongens die lager staan.”

Voor Haase was het de tweede keer in krap twee jaar dat hij van een speler uit de top-vijftien won. De vorige keer was tegen de Spanjaard Feliciano Lopez op het ATP-toernooi van Estoril. In de kwartfinale treft Haase de Bosniër Damir Dzumhur. Favoriet Roger Federer haalde de kwartfinales niet. Hij werd verrassend uitgeschakeld door de Russische qualifier Jevgeni Donskoj.

Terwijl Haase in Dubai van Berdych won, baarde zijn landgenote Lesley Kerkhove opzien door de kwartfinales van het WTA-toernooi van Kuala Lumpur te bereiken. De Nederlandse tennisster, die tot deze week nog nooit een WTA-wedstrijd had gewonnen, versloeg de Oezbeekse Sabina Sjaripova: 6-4, 6-4. In de kwartfinale treft Kerkhove de Japanse Nao Hibino, de nummer 106 van de wereld.