Grote verzekeraars investeren in wapenleveranciers Saoedi-Arabië

Dat blijkt uit de Eerlijke Verzekeringswijzer. Het gaat om Legal and General, Allianz, APG, Aegon, NN Group en Generali.

Saoedische militairen lopen langs gevechtsvliegtuigen.
Saoedische militairen lopen langs gevechtsvliegtuigen. Foto Fayez Nureldine / AFP

Zes van de tien grootste levensverzekeraars die in Nederland actief zijn investeren in wapenfabrikanten die de afgelopen twee jaar militair materieel leverden aan Saoedi-Arabië. In totaal stopten de verzekeraars ruim 3,6 miljard euro in de vijf grootste wapenproducenten ter wereld. Dat blijkt uit de Eerlijke Verzekeringswijzer, die donderdag werd gepubliceerd.

Van de tien grootste levensverzekeraars investeerden ASR, Vivat, Achmea en Delta Lloyd niet in bedrijven die wapens leveren aan de Saoediërs. De volgende verzekeraars deden dat wel:

 • Legal and General: 1,5 miljard euro via aandelen en obligaties
 • Allianz (AllSecur): 1,2 miljard euro via aandelen en obligaties
 • APG (Loyalis): 460 miljoen euro via aandelen.
 • Aegon: 406 miljoen euro via aandelen en obligaties.
 • NN Group (Nationale Nederlanden): 22 miljoen euro via aandelen.
 • Generali: 2 miljoen euro via aandelen.
 • Mensenrechtenschendingen

  Saoedi-Arabië is een repressief koninkrijk dat op grote schaal mensenrechten schendt. Dat doet het bewind niet alleen in eigen land, maar ook in buurland Jemen. In 2015 begon Saoedi-Arabië met het bombarderen van Jemen, om zo de Houthi-rebellen die delen van het land bezet houden te verdrijven.

  Lees ook: Saoedi-Arabië richt ware slachting aan – met onze wapens

  Bij die luchtaanvallen worden vaak gericht civiele doelwitten aangevallen. Ook gebruikt het Saoedische leger clusterbommen, waarbij veel burgerslachtoffers vallen. In totaal heeft het conflict in Jemen al meer dan tienduizend levens geëist. Meerdere mensenrechtenorganisaties hebben Riad hiervoor op de vingers getikt.

  Wapenimport

  Tevens roepen de organisaties westerse landen op de export van militair materieel naar Saoedi-Arabië te staken. De vijf grootste wapenexporteurs ter wereld zijn de Verenigde Staten, Rusland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

  De wapeninvoer van Saoedi-Arabië nam in 2015 een vlucht. De import door Riad nam dat jaar met 50 procent toe en kwam uit op 8,8 miljard euro, aldus Bloomberg. De toegenomen inkoop van wapens door de Saoediërs was dat jaar de belangrijkste oorzaak voor de stijging van de wereldwijde wapeninkoop.