‘Eigenaar Kruidvat toont interesse in Q-Park’

Eén van de rijkste mannen van Azië, Li Ka-shing, zou hebben meegedaan aan een eerste biedingsronde om de aandelen in de beheerder van garageparken.

Eén van de parkeerruimtes van Q-Park
Eén van de parkeerruimtes van Q-Park Foto Remko de Waal/ANP

Kruidvat-eigenaar Li Ka-shing is met zijn bedrijf Cheung Kong Infrastructure één van de gegadigden om aandelen in het Nederlandse Q-Park over te nemen. Volgens krant Financial Times heeft de Aziaat meegedaan in een eerste biedingsronde om investeringen in één van de grootste parkeergaragebeheerders van Europa.

Ka-shing is één van de rijkste mannen in Azië met een - volgens zakenblad Forbes- geschat vermogen van omgerekend zo’n 29,7 miljard euro. Hij staat onder meer aan het hoofd van twee in Hongkong gevestigde conglomeraten, de Cheung Kong Group en Hutchison Whampoa, die investeren in vastgoed en het opwekken van elektriciteit. In Nederland bezit is de Aziaat onder meer eigenaar van drogisterijketen Kruidvat en afvalverwerker AVR.

Naast Cheung Kong Infrastructure zouden volgens de Financial Times nog verschillende andere Aziatische conglomeraten interesse hebben getoond in Q-Park. Onder meer conglomeraat Fosun International, van de Chinese zakenman Guo Guangchang, en Shougang Group, een staalbedrijf in handen van de Chinese overheid, zouden hebben meegedaan aan de biedingsronde. Fosun zou zich echter inmiddels hebben teruggetrokken.

Q-Park

Q-Park is de grootste eigenaar van parkeergarages in onder meer België en Nederland. Het bedrijf heeft 6.100 garages in tien Europese landen, met het hoofdkantoor in Maastricht. Verschillende investeerders zoals ING en Interpolis hebben geld zitten in Q-Park. Volgens Het Financieele Dagblad is nog onduidelijk of alle partijen hun aandelen willen verkopen of dat slechts een deel van de aandelen in Q-Park te koop staat. De biedingsronde zou in totaal zo’n 2,3 miljard euro kunnen opleveren, aldus de Financial Times.

Het bedrijf draaide in 2015 een nettowinst van 90,9 miljoen euro. Bij Q-Park zijn, over Europa verdeeld, ruim 2.500 mensen werkzaam.