Duitse stad verbiedt toespraak Turkse minister van Justitie

De vergunning was al verleend, maar er zouden te veel mensen op af komen, volgens de burgemeester.

De zaal waar de Turkse minister op zou treden, was al in gereedheid gebracht.
De zaal waar de Turkse minister op zou treden, was al in gereedheid gebracht. Foto (Christoph Schmidt/ dpa via AP

Een toespraak van de Turkse minister van Justitie in Duitsland is door de burgemeester van de Duitse plaats Gaggenau verboden. Bekir Bozdag zou donderdagavond in een zaal in de stad landgenoten toespreken over het komende referendum in Turkije. Inmiddels heeft de Turkse regering de Duitse ambassadeur gevraagd zich te melden op het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De vergunning was al verleend, maar is ingetrokken omdat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden wegens de verwachte toestroom van mensen. Zo zouden de toegangswegen, de parkeerplaatsen en de zaal waarin de toespraak gehouden zou worden, niet toereikend zijn voor alle belangstellenden, schrijft de Duitse krant Die Zeit op basis van de gemeente. In Duitsland wonen ongeveer 1,4 miljoen Turken die over het referendum mogen stemmen dat op 16 april in Turkije wordt gehouden.

In dat referendum kunnen de Turken zich uitspreken over een wijziging in de grondwet die de macht van president Erdogan aanzienlijk uitbreidt. Door de wijzigingen kan Erdogan tot 2029 president blijven. Officieel mag een president twee termijnen zitten, maar door de grondwetswijziging begint de telling in 2019 weer opnieuw.

Lees ook: Bij Turks referendum is ‘nee’ taboe

Juridisch gevoelig

In de feestzaal in Gaggenau werden aanvankelijk ongeveer vierhonderd bezoekers verwacht. Toen het nieuws naar buiten kwam dat Bozdag zou spreken, steeg de animo aanzienlijk. De minister overweegt nu juridische stappen te nemen wegens het afblazen van zijn optreden in de Duitse plaats, omdat de vergunning al verstrekt was.

De betrekkingen tussen Duitsland en Turkije waren al danig verslechterd. Het veelbesproken smaadgedicht van komiek Jan Böhmermann over Erdogan leidde tot een bittere juridische strijd. Vervolgens verweet Turkije Berlijn dat het vorig jaar zomer niet snel genoeg de poging tot staatsgreep veroordeelde, maar wel kritiek had op de manier waarop Ankara de vermeende coupplegers aanpakt.

Bij dat alles kwam afgelopen weken nog een hoogoplopende discussie over de vraag of Erdogan net als Bozdag verhinderd kan worden in Duitsland. NRC-correspondent Juurd Eijsvoogel zegt daarover dat een verbod voor de president om te komen spreken niet alleen politiek hoogst gevoelig is, maar het ook de vraag is of het juridisch houdbaar zou zijn.