‘Divers’ Rotterdam zonder iconen

Film Elf regisseurs maken met Rotterdam, I Love You één film waarin de stad gevierd wordt. De makers willen daarbij wegblijven van clichés als de Euromast.

„De hele stad zal merken dat er iets gaande is,” aldus de organisatie.
De hele stad zal merken dat er iets gaande is,” aldus de organisatie. Foto rotterdamiloveyou.com

Na Parijs, New York en Rio de Janeiro is het nu de beurt aan Rotterdam: elf liefdesverhalen in één film met de Maasstad als decor, verteld door gerenommeerde regisseurs, met acteurs en medewerkers van over de hele wereld.

Filmmakers als Paula van der Oest, Barry Atsma, Koen Mortier, Atom Egoyan en Shariff Nasr hebben hun medewerking al toegezegd, evenals acteurs als Nasrdin Dchar, Katja Herbers en Maryam Hassouni. In juli dit jaar gaan op verscheidene locaties in Rotterdam de opnames van start onder de noemer Rotterdam. I Love You. Iedere regisseur krijgt vijf dagen de tijd om zijn verhaal in beeld te brengen. Het is een ambitieus project van producenten Joeri Pruys en Matt Jaems. „De hele stad zal merken dat er iets gaande is,” zegt Jaems. „We komen deze zomer overal en hopelijk doet iedereen mee. Er is straks in het land geen lichtman of productiewagen meer te huur.”

Tegelijkertijd wordt er druk onderhandeld met sponsoren die ruim de helft van het budget van ruim zeven miljoen euro moeten aanvullen. Ook burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) zette onlangs zijn handtekening onder het project, wat bijvoorbeeld het verkrijgen van vergunningen vereenvoudigt.

De komende tijd worden de regisseurs door zogeheten scouts door de stad geleid op zoek naar de passende locaties voor hun verhaal. Pruys: „We willen voor de film wegblijven van geijkte plaatjes van de Erasmusbrug en de Euromast. De diversiteit van Rotterdam wordt van alle kanten belicht: cultureel, maatschappelijk maar ook op het gebied van seksuele geaardheid. Dus komen we naast het centrum ook in stadsdelen als de Afrikaanderwijk en Chinatown.”

De producenten zien in Rotterdam ‘de enige Nederlandse stad met internationale allure’, zoals New York en Berlijn. Meer dan de helft van haar inwoners is er niet geboren en de stad telt ruim 170 verschillende nationaliteiten. Jaems komt zelf uit het Britse Liverpool, maar woont al enige jaren in Rotterdam. „Het is net als Liverpool een arbeidersstad waar je letterlijk om elke hoek iets anders ziet. De haven zorgt daarnaast voor een spannende diversiteit. Zodra je integreert, ben je welkom.”

In de zes jaar dat het project nu loopt, heeft Rotterdam, I Love You onder meer de Erasmus Universiteit, de Rabobank, Rotterdam Partners en International Film Festival Rotterdam (IFFR) aan zich verbonden, met als doel de liefde voor de stad zo breed mogelijk zichtbaar te maken. De website van het project, dat Rotterdammers een platform biedt voor hun verhalen, films en foto’s van de stad, is door het Stadsarchief als Rotterdams digitaal erfgoed erkend.

De organisatoren hopen middels het project van Rotterdam een ‘echte filmstad' te maken. Daarnaast willen ze onder meer onderwijs en cultuur stimuleren.

In de film, die het hart vormt van het project, is ook een rol weggelegd voor het Rotterdams Philharmonisch Orkest, dat de muziekscore verzorgt en in de film ook een zichtbare rol zal spelen. De bedoeling is om Rotterdam, I Love You, met live gespeelde muziek, tijdens IFFR 2018 in première te laten gaan. Tijdens de presentatie op de American Film Market in Santa Monica toonden veel buitenlandse partijen volgens de organisatie al interesse.