Chef’Special: met de klok mee: Guido Joseph, Jan Derks, Wouter Heeren, Joshua Nolet en Wouter Prudon

Foto Andreas Terlaak

Interview

De Amerikaanse droom van Chef’Special

Chef’Special Als voorprogramma van Twenty One Pilots tourde de Haarlemse band Chef’Special afgelopen zomer door Amerika. Nu is er een nieuw album: ‘Amigo’.

‘Cincinnati, toen naar het noordoosten, naar Buffalo. Daarna Denver. Van Denver naar North Carolina. Toen via Florida naar Texas en Seattle…” Samen met gitarist Guido Joseph somt Joshua Nolet, zanger van Chef’Special, hun tour door de Verenigde Staten op. „En toen langs de hele westkust omlaag. Via New Mexico naar Minneapolis en daarna naar St. Louis en het zuiden in Georgia.”

Afgelopen zomer was de Haarlemse band op tour als voorprogramma van het Amerikaanse duo Twenty One Pilots. 47 optredens in elf weken, Chef’Special speelde op plekken als Madison Square Garden en het Red Rocks Amphitheatre voor 15.000 tot 30.000 mensen. Met een bus trokken ze kriskras door het land. „Ik werd wakker in de bus en het eerste wat ik dan deed is kijken op Google Maps waar ik nu precies was”, zegt Nolet. „Daarna stapte ik de bus uit en zocht ik naar de roze tape. Overal waar we kwamen, had de crew met roze pijlen aangegeven waar het podium en de catering waren.”

„Het was als die scène uit This is Spinal Tap, waarin de band het podium niet kan vinden”, vult Joseph aan. „Zo was het gewoon echt. Zonder die roze pijlen had ik het podium vaak niet gevonden.”

Opnieuw beginnen

Dat Chef’Special deze tour door de VS kon maken, is deels te danken aan het platencontract dat de band in 2015 tekende bij het Amerikaanse Fueled by Ramen, een dochterlabel van Atlantic Records. Hetzelfde label waar Twenty One Pilots onder contract staat. Nolet: „Zij vroegen ons. Ze hadden onze show op Pinkpop gezien en vonden ons blijkbaar wel cool.” Als voorprogramma optreden van een bekendere act, voor de band voelde het alsof ze opnieuw moesten beginnen. „Met het verschil dat je nu direct voor tienduizend man stond.”

Joseph: „Voor het eerste optreden hadden we maar vijf of tien minuten om te soundchecken. Even kijken of alles het deed, en toen ging de zaal al open.” Ze eisten maar niet te veel en stelden zich bescheiden op. Altijd op tijd zijn, nooit te lang op het podium blijven. „Zo veroverden we ons plekje, later mochten we ook langer optreden tijdens het voorprogramma.”

Titeltrack Amigo van het nieuwe album.

Inmiddels is de band terug in Nederland en is net de laatste hand gelegd aan het derde album, Amigo, dat vrijdag uitkomt. Op het album is de stijl van Chef’Special uitgebreid met tal van synthesizers en drumcomputers. Tracks als ‘Because I Love you’ en ‘All my Life’ lijken geïnspireerd op de populaire muziek van artiesten als Drake. Het album is uiteenlopend, met, zoals we van de band gewend zijn, de combinatie van reggae, ska, rock en rap. Titeltrack ‘Amigo’ is een uitbundig rocknummer dat het goed moet gaan doen in de popzalen. Daarnaast is ‘Money’ ouderwetse reggae en doet ‘Nicotine’ denken aan de ingetogen gitaarliedjes als ‘In Your Arms’ en ‘Birds’.

Keerzijde

„Dit is het album waar we het meest in de studio aan hebben gewerkt”, zegt Nolet. „Vroeger ontstonden onze tracks als we aan het jammen waren. Nu we bij een groot label zitten, hebben we echt schrijfsessies gedaan. Van begin november 2015 tot half december zijn we gaan schrijven in de studio, elke dag negen à tien uur aan nieuwe dingen werken”, vult Joseph aan.

Het nummer ‘Money’van het nieuwe album, live bij 3FM.

Eén ding lijkt verloren gegaan: de gitaarsolo’s van Joseph, hoogtepunten op de vroege nummers als ‘Airplayin’ en ‘Colors’. „Ik heb er maar eentje op dit album. Het voegde vaak niet iets toe aan de tracks die we nu gemaakt hebben. Ik heb nu af toe niet gitaar gespeeld, maar samples gebruikt en daar lijntjes mee gespeeld. Voor mij was het ook leuk om met andere instrumenten melodieën te spelen.”

Een tour door de VS, studiosessies in New York, Seattle en Los Angeles, het is de verwezenlijking van de droom van Chef’Special, maar de afgelopen tijd zagen de bandleden ook de keerzijde. „Relaties zijn uitgegaan, sommige vriendschappen verwateren”, zegt Nolet.

En terug in Nederland was het niet zo makkelijk om dat sociaal op te lossen. „Je vrienden en familie willen alle verhalen horen, maar gesprekken worden zo monologen en het contact wordt minder. En ook als je even op jezelf wilt zijn, wordt dat je na zo’n lange tijd niet in dank afgenomen.”

Het is een probleem waar alle bandleden tegenaan zijn gelopen, en die ze in overtreffende trap zagen bij hoofdact Twenty One Pilots. Joseph: „Zij traden op voor twintig- à dertigduizend man, dat is wat iedereen ziet. Maar daarbuiten was hun wereldje heel klein. De rest van de crew was er, maar die was vooral aan het werk. Het is een rare paradox, hoe bekender je wordt, hoe kleiner je wereldje lijkt te worden.”

Chef’Special: Amigo verschijnt 3 maart bij Fueled by Ramen. Concert: 7 okt Ziggo Dome, Amsterdam.

Luister hier het album Amigo.