Britse Lords willen EU-onderdanen beschermen

Brexit Het Britse Hogerhuis wil de rechten van de EU-burgers in het VK beschermd zien. Die mogen geen inzet worden van politieke spelletjes bij de Brexit-onderhandelingen, waarschuwen de Lords premier May.

Premier Theresa May
Premier Theresa May Foto Justin Tallis/AFP

Voor het eerst heeft de Britse premier Theresa May een politieke nederlaag geleden in haar streven het Verenigd Koninkrijk uit de EU te loodsen. Het Hogerhuis stemde woensdagavond in met een voorstel dat de regering van May oproept de rechten van de circa 3,5 miljoen EU-burgers woonachtig in het Verenigd Koninkrijk eenzijdig te garanderen.

In het Hogerhuis stemde 358 Lords voor de oproep aan de regering en 256 tegen. Zeven Lords van de Conservatieven gingen tegen de partijlijn van May in en stemden voor het voorstel. Lady Hayter, de Brexit-portefeuillehouder in het Hogerhuis van Labour, legde uit waarom het moreel van belang is om de rechten van EU-burgers alvast veilig te stellen. „Neil Kinnock (oud-partijleider, red.) zei ooit: je speelt geen politieke spelletjes met mensen hun banen. Ik wil nu tegen de regering zeggen: Je kunt geen onderhandelingen voeren over de toekomst van mensen. Ze zijn te waardevol om als onderhandelingsmateriaal te dienen”, aldus Hayter.

Lees ook: Brits Hogerhuis: EU-burgers beschermen bij Brexit

De Lords eisen dat de regering binnen drie maanden na het formele begin van de Brexitonderhandelingen met plannen komt hoe te zorgen dat staatsburgers uit Europese lidstaten en hun gezinnen beschermd worden. Premier Theresa May vindt zo’n eenzijdige toezegging niet verstandig. Ze zegt dat EU-lidstaten tegelijkertijd moeten garanderen dat de 900.000 Britse migranten in de Europse Unie er kunnen blijven wonen en werken.

Bob Kerslake, een voormalig topambtenaar, betwistte de redenering van May in het Hogerhuis. Het is een zwakke tactiek omdat de Britse economie altijd buitenlands personeel nodig heeft, betoogde Kerslake.

„Het is: doe wat wij zeggen of wij kiezen ervoor onszelf in de voet te schieten.”

Het amendement van de Lords, onderdeel van de parlementaire uittredingswet die May nodig heeft om een begin aan Brexit te kunnen maken, is vooralsnog geen majeur probleem voor de premier. Het amendement gaat nu weer terug naar het Lagerhuis. Het gevaar voor May is wel dat deze kleine revolte van de Lords samen met felle toespraken van oud-premiers Tony Blair en John Major een beweging op gang brengt die de harde Brexit-koers van de regering ter discussie stelt.

Procedureel loopt May vertraging op nu het Lagerhuis zich opnieuw over het amendement moet buigen. May zal op zijn vroegst op 14 maart parlementaire toestemming hebben om Brexit in gang te zetten, een week later dan aanvankelijk verwacht.

Lees ook: Voorgangers van May waarschuwen voor Brexit