AZ vanaf strafschopstip naar finale KNVB-beker

AZ scoorde tegen SC Cambuur, maar dat doelpunt werd afgekeurd door de videoscheidsrechter.

Tim Krul van AZ viert de overwinning op Cambuur tijdens de halve finale van de KNVB beker.
Tim Krul van AZ viert de overwinning op Cambuur tijdens de halve finale van de KNVB beker. Foto Koen van Weel/ ANP

AZ heeft donderdagavond met heel veel moeite de finale van de KNVB-beker bereikt. De nummer vijf van de eredivisie nam na een halve finale zonder doelpunten de strafschoppen net iets beter dan SC Cambuur, de huidige nummer zes van de eerste divisie.

Doelman Tim Krul van AZ groeide opnieuw uit tot penaltykiller. De held van Oranje in de kwartfinale van het laatste WK tegen Costa Rica keerde de beslissende strafschop van Martijn Barto. Hij had geluk dat Robbert Schilder en Jurjan Mannes overschoten. Voor AZ misten Alireza Jahanbakhsh en Mattias Johansson vanaf elf meter. Krul voorkwam dat Cambuur de eerste eerstedivisieclub sinds 1994 werd (NEC) die de finale bereikte.

AZ leek de plaats in de finale al in blessuretijd van de reguliere speeltijd veilig te stellen. Stijn Wuijtens trof in de 93ste minuut doel en arbiter Kevin Blom keurde die treffer aanvankelijk goed. Hij kwam terug op zijn beslissing na overleg met de videoscheidsrechter. Die oordeelde vanaf het mediapark in Hilversum dat Levi Garcia even voor het doelpunt doelman Leonard Nienhuis van SC Cambuur omver duwde. Dennis Higler was de videoscheidsrechter.

AZ eindigde de spectaculaire halve finale met tien man. Rens van Eijden kreeg in de tweede helft van de verlenging een rode kaart. Hij mist zondag de competitiewedstrijd tegen Excelsior maar is wel beschikbaar voor de finale. Voor trainer John van den Brom betekent de finale tegen Vitesse een ontmoeting met de club waar hij als voetballer en trainer succesvol was.

Bekerkraker

Het duel groeide uit tot een ware bekerkraker. Weliswaar werd slechts sporadisch goed gevoetbald, maar de spanning vergoedde veel, zo niet alles.

AZ gaf in de beginfase vol gas. De vijf man sterke defensie van Cambuur gaf bij dat offensief geen krimp. Sterker nog: de eerste kans was voor de Friezen. Sander van de Streek kon maar ternauwernood van een doelpunt worden afgehouden.

Van den Brom bracht in het laatste kwartier eindelijk Wout Weghorst in voor de hard werkende, maar falende Friday. Doelman Leonard Nienhuis redde zijn ploeg vijf minuten voor tijd bij een actie van Weghorst. Cambuur kwam nog nauwelijks van eigen speelhelft af. De ploeg doorstond de stormloop echter knap en dwong daarmee de verlenging af.

(ANP)