Auto met gasflessen gestopt in Brussel, bestuurder opgepakt

De bestuurder van het voertuig staat bij de inlichtingendiensten bekend als geradicaliseerd.

Foto Jonas Roosens/ ANP

De Brusselse politie heeft donderdag een auto met daarin twee gasflessen tegengehouden. De bestuurder is aangehouden en de Vlaamse omroep VRT meldt op basis van de burgemeester van Sint-Gillis dat de verdachte bij de inlichtingendiensten bekend staat als geradicaliseerd. Het Openbaar Minister in België bevestigt dat, maar zegt “ook dat het nog voorbarig is om nu al allerlei conclusies te trekken”.

De politie kwam de verdachte bij toeval op het spoor. De man viel op wegens zijn hoge snelheid en toen hij meerdere keren een rood stoplicht negeerde, zetten de agenten hem aan de kant. De man weigerde vervolgens zijn kofferbak te openen. Bij het aantreffen van de gasflessen verklaarde de bestuurder “dat hij die net was wezen halen”.

Na de vondst van de flessen is direct de Belgische ontmijningsdienst gealarmeerd. Eén van de flessen was leeg en ze waren niet met elkaar verbonden. Ook werd er geen ontstekingsmechanisme aangetroffen. Een verslaggever van Reuters zegt een kleine explosie gehoord te hebben ongeveer een uur nadat de man staande gehouden werd. Het is nog niet bekend of die knal iets met het incident te maken had.

Het gebied rond het voertuig op de Hallepoort in Brussel-Zuid werd een korte tijd afgesloten en deels ontruimd. Een in de buurt gelegen metrostation was ook niet meer toegankelijk. Het incident zorgde voor veel verkeershinder, aldus de VRT. De hoofdcommissaris van de politie laat tegenover de omroep weten “dat als de bestuurder had meegewerkt, het dan nooit zo ver gekomen was, maar dat men nu geen enkel risico kon nemen”. In België geldt momenteel terreurniveau drie, dat is het op een na hoogste niveau en wordt omschreven als ‘ernstig’.

Lees ook: ‘België is te ver gegaan bij antiterreurmaatregelen’

Parijs

De vondst van de Brusselse politie doet denken aan een soortgelijke situatie een paar maanden geleden in Parijs. Toen trof de politie nabij de Parijse kathedraal de Notre Dame een auto aan met zeven gasflessen, waarvan nog zes helemaal vol.

Een alerte cafémedewerker ontdekte de auto op zo’n honderd meter van de kathedraal. Het voertuig had geen kentekenplaten en de alarmlichten stonden aan. De medewerker kreeg daarop argwaan en schakelde de politie in. Daags na de vondst werden drie verdachten opgepakt.