Aandeel Snap stijgt hard op eerste beursdag

Het aandeel steeg bij de beursgang van 17 naar 24 dollar, ruim boven de verwachtingen van het bedrijf.

Foto Richard Drew/AP

De koers van een aandeel Snap Inc., het moederbedrijf achter de populaire fotoapp Snapchat, liep op de eerste beursdag van het bedrijf op tot 25,21 dollar (24 euro): zeven dollar meer dan de prijs die het bedrijf bij aanvang vroeg. De oorspronkelijke prijs van het aandeel was al significant meer dan de 14 tot 16 dollar die men van Snap Inc. verwachtte.

Het bedrijf gaf op donderdag 200 miljoen aandelen vrij. Het werd in waarde geschat op 24 miljard dollar (22,78 miljard euro) en hoopt met de beursgang ruim 3 miljard dollar binnen te halen. De verwachtingen rond de beursgang zijn gespannen. Het groeitempo van Snapchat vlakt af; vorig jaar leed het bedrijf een half miljard verlies.

Investeren in Snap Inc.

Economieredacteur Marc Hijink schreef vorige week dat een aandeel Snap Inc. een risicovolle investering is, maar hij verwachtte wel dat de koers in eerste instantie flink zou oplopen. Dat komt vooral omdat investeerders op het moment het gevoel hebben dat ze Snap Inc. moeten hebben omdat het mogelijk een hit kan zijn.

Lees ook ons profiel van Snapchat-oprichter Evan Spiegel: Deze 26-jarige fratboy is miljarden rijker na beursgang Snapchat

Ter vergelijking: een aandeel Facebook was bij de beursgang in 2012 38 dollar waard, maar dat zakte binnen een half jaar af naar 18 dollar. Een jaar later schoot de koers omhoog: het is momenteel 137 dollar waard. De koers van een aandeel Twitter opende bij de beursgang in 2014 op 26 dollar en steeg naar 45 dollar. Inmiddels is de prijs van een aandeel Twitter echter ingezakt naar rond de 16 dollar.

Snapchat wordt geleid door de 26-jarige Evan Spiegel en zijn 28-jarige mede-oprichter Bobby Murphy, die samen met enkele vertrouwelingen vrijwel alle touwtjes in handen hebben.