Wolverine is de populairste X-Man

Personage Wolverine Zowel het strippersonage Wolverine als de filmversie gespeeld door Hugh Jackman viel in de smaak bij de fans.

Wolverine maakte in 1974 zijn debuut in Marvels stripserie X-Men, waarin superhelden mutanten zijn, outcasts die worden gewantrouwd en bedreigd door de mensheid. Hun superkrachten treden aan het daglicht in de puberteit, ze lijden derhalve nog sterker aan isolement, vervreemding en zelfmedelijden. De X-Men waren van meet af aan een zeer emotionele, soapachtige stripserie.

Leider van de ‘goede’ mutanten is de invalide telepaat professor Charles Xavier, die ze in zijn X-Mansion leert hun krachten te beheersen. Hij streeft naar vreedzaam samenleven met de mensheid; Xaviers ‘frenemy’ Magneto zoekt doorgaans het conflict. De stripserie X-Men, begonnen in 1963 en niet erg succesvol, kreeg een herstart in de jaren zeventig, met nieuwe, oudere en etnisch diverse helden. In de jaren tachtig werd het Marvels succesvolste serie en Wolverine de populairste X-Man, met eigen strips. De film Logan is losje gebaseerd op het achtdelige Old Man Logan van 2008, een futuristische dystopie waarin de superschurken hebben gewonnen.

Hugh Jackman is blij dat hij afscheid neemt van Wolverine. Lees het interview.

Wat Wolverine liefheeft, sterft

De Canadese mutant Wolverine – echte naam James Howlett – is een gekwelde post-Vietnamheld, cynisch en broeierig: met zijn woeste temperament en razernij is hij een gevaar voor vijand én vriend.

Wolverines leven is een doorlopend trauma: wat hij liefheeft, sterft. Dat begon op de dag in 1890 dat hij Thomas Logan doodde, de moordenaar van zijn vader. Die zijn biologische vader bleek te zijn, waarna zijn moeder zelfmoord pleegde en Wolverine nogal verknipt de naam Logan adopteerde.

Wolverine heeft dierlijke instincten, kracht en snelheid, een buitengewoon herstelvermogen en een onverwoestbaar skelet sinds kolonel William Stryker dat met het buitenaardse metaal adamantium vulde. Zijn grote liefde is de telekinetische Jean Grey, in de films vertolkt door Famke Janssen, die al een relatie heeft met Cyclops.

Foto CC-BY-SA Jasmic

Dat Hugh Jackman Wolverine speelt, lag niet erg voor de hand. In de strip is Wolverine, gekleed in geel spandex, compact, snel en klein – 1,60 meter: een ruziezoeker met oncontroleerbare driftbuien. Jackman oogt met zijn 1,88 meter, leren jas en jeans meer als een introverte Elvis: stabiel en tragisch in plaats van kwikzilverig en grillig.

Maar ook die Wolverine viel in de smaak bij de fans. Nadat Marvel de filmrechten van de X-Men eind jaren negentig had verkocht aan 20th Century Fox, werd na de filmhit X-Men (2000) – en Spider-Man in 2002 – de superheldenfilm een dominant genre. Hugh Jackman speelde Wolverine in negen van de tien X-Men-films.