Welk nieuws domineerde jouw leven? Bekijk hier je tijdlijn

Door je geboortedatum in te vullen, krijg je te zien welke nieuwsontwikkelingen tijdens jouw leven belangrijk waren.

Screenshot uit de tijdlijn
Screenshot uit de tijdlijn

Er is een aantal grote nieuwsontwikkelingen dat je je altijd zult herinneren. Zoals waar je was toen terroristen op 9/11 twee vliegtuigen de Twin Towers in boorden. Of toen Pim Fortuyn werd vermoord. Maar welke gebeurtenissen hebben, over je hele levensduur genomen, de meeste invloed op je gehad?

Om daar antwoord op te geven, heeft het Amerikaanse tijdschrift The Atlantic een speciale tijdlijn ontworpen. Het enige dat je hoeft te doen is je geboortedatum invullen. Daarna rolt er een tijdlijn met tien tot dertien “life events” uit die toont welke ontwikkelingen belangrijk waren tijdens je leven.

Vul hier je geboortedatum in en creëer je eigen tijdlijn

Beroemdheden

Het gaat hierbij niet alleen om evenementen, maar ook om ontwikkelingen die zich minder makkelijk op een specifieke datum laten vastpinnen. Denk hierbij aan de economische crisis of de vluchtelingenstroom. Ook kijkt The Atlantic naar wat er terecht is gekomen van beroemdheden die in hetzelfde jaar als jij geboren zijn. Dat kan gaan om George Harrison (1943), Tiger Woods (1975) of Lindsay Lohan (1986).

Er wordt gekeken naar een belangrijke ontwikkeling halverwege én aan het begin van je leven. Dat bepaalt of je nooit hebt geleefd in een wereld zonder luchtpost, Windows-computers of Wikipedia - of slechts voor de helft.

Toekomst

Ook worden er enkele voorspellingen over de toekomst gedaan (vooral economisch van aard). Geboren in 1986? Dan voorspelt de Wereldbank dat rond je 38e de Amerikaanse dollar zijn dominante positie op de wereldmarkt verliest. Is 1969 je geboortejaar, dan zal rond je 62e het gezamenlijke bbp van ‘s werelds vier ontwikkelende landen (Brazilië, Rusland, India en China) naar verwachting even groot zijn als dat van de vier grootste westerse economieën.

Voor het project gebruikte The Atlantic 160 jaar aan archiefmateriaal. Het kostte enkele maanden om de tijdlijn op te zetten.