VN-Veiligheidsraad

Moskou en Peking vetoën voorstel voor sancties tegen Syrië

Rusland en China hebben dinsdagavond in de VN-Veiligheidsraad hun veto uitgesproken over een resolutie die voorziet in sancties tegen het Syrische regime, meldt Reuters. Het voorstel ging over het gebruik van chemische wapens in de nu zes jaar durende burgeroorlog in het land. De regering-Assad wordt ervan beschuldigd zeker drie maal chloorgas te hebben ingezet tegen burgers.

Het is het zevende veto over Syrië van Rusland, dat Assad steunt. Voor China, dat meestal met Rusland meestemt, was het de zesde keer. Volgens de landen schaadt de resolutie de Syrische vredesbesprekingen in Genève die vorige week zijn begonnen. De voorgenomen sancties waren gericht tegen 21 prominente Syriërs en enkele bedrijven die betrokken zouden zijn geweest bij de chemische aanvallen. (NRC)

    • Auteur Onbekend