Via een reclamezuil bij Limburgse grens de Kamer in

Voorkeurstemmen Tweede Kamerlid Martijn van Helvert maakt langs de A2 reclame voor zichzelf. Sinds Frans Weekers ligt zo’n reclamezuil gevoelig.

De reclamezuil voor Van Helvert
De reclamezuil voor Van Helvert

Wie via de A2 de provincie Limburg in duikt, kan het haast niet missen: een metershoge reclamezuil, waarop het kandidaat-Tweede Kamerlid Martijn van Helvert (CDA) zijn politieke ambities ventileert. „Martijn van Helvert zet Limburg op de kaart” is de boodschap.

Van Helvert moet het, net als zijn provincie- en partijgenoot Mustafa Amhaouch, op 15 maart mogelijk hebben van voorkeurstemmen. Van Helvert staat op de zestiende plaats, Amhaouch – die ook de nodige publiciteit in de provincie krijgt – op de vijftiende. Beiden zijn tussentijds in de Kamer gekomen toen partijgenoten vertrokken. In de peilingen staat het CDA op 18 zetels.

Maar politieke reclamezuilen langs de snelweg liggen gevoelig in Limburg sinds de affaire rond het snelwegbillboard van toenmalig staatssecretaris Frans Weekers (VVD) in 2012. Weekers had het bord geregeld via toenmalig VVD-senator en wethouder Jos van Rey, inmiddels veroordeeld wegens omkoping.

Hoewel de affaire bij de VVD speelde, zijn de Limburgse kandidaat-Kamerleden van het CDA expliciet gewezen op het giftenreglement van de partij, bevestigt penningmeester Noël Lebens van het CDA-Limburg. „We willen zo’n affaire als bij de VVD voorkomen.”

4.000 euro uit de partijkas

Zo moeten alle giften in de kas van het CDA-Limburg worden gestort. De penningmeester betaalt de huur van die reclamezuil, de stickers en de posters, daar hebben de kandidaten geen invloed op. Dat kost de partij „inmiddels zo’n 10.000 euro”, rekent Lebens voor. Giften tot 4.500 euro mogen anoniem.

Van Helvert krijgt voor zijn persoonlijke campagne ook nog 4.000 euro van de Limburgse afdeling, onder voorwaarde dat hij zelf ook 4.000 euro weet binnen te halen. Ook de andere kandidaat-Kamerleden krijgen campagnegeld van de provinciale afdeling. Zo krijgt Raymond Knops (op plaats 6) iets minder geld, 3.600 euro. „Limburgse Kamerleden stellen er eer in om met voorkeurstemmen Den Haag binnen te komen”, zegt Knops. „En die provinciale bijdrage betalen we eigenlijk zelf. Limburgse Kamerleden betalen, naast de landelijke afdracht, ook nog eens 700 euro per jaar aan de provinciale afdeling.”

Van Helvert heeft voor zijn crowdfunding een ‘club van 50’ opgericht. Wie 50 euro stort, krijgt in ieder geval een uitnodiging om samen met Van Helvert de uitslagenavond door te brengen. Zo hoopt hij zijn 4.000 euro bij elkaar te krijgen.