Valse facturen

Fraude met Nederlandse ziekenhuisrekeningen in Thailand

Toeristen kochten een valse factuur van een ziekenhuis in Thailand om die bij hun zorgverzekering te declareren. De 68-jarige man die dergelijke facturen verkocht is dinsdag door de politie aangehouden toen hij tijdelijk in Nederland verbleef. Dat meldt het ministerie van Sociale Zaken. Met de fraude zou een bedrag van 130.000 euro gemoeid zijn. Inmiddels is het Openbaar Ministerie overgegaan tot het vervolgen van elf klanten van de man.

Volgens een woordvoerder speelde de fraude zich af over een periode van enkele jaren. Het is de eerste keer dat de inspectie een dergelijk geval op het spoor komt, „maar we hebben de vrees dat het vaker gebeurt,” aldus de woordvoerder. Over de individuele bedragen die bij zorgverzekeraars werden gedeclareerd wil deze niks zeggen. (NRC)