Turkije valt door VS gesteunde milities aan in Syrië

Het gaat om milities van SDF, die voor een groot deel bestaan uit Syrische Koerden. Turkije wil dat zij zich terugtrekken tot achter de rivier de Eufraat.

Strijders van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). Een coalitie van milities die gesteund worden door de Verenigde Staten.
Strijders van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). Een coalitie van milities die gesteund worden door de Verenigde Staten. Foto Delil Souleiman/ AFP

Het Turkse leger en aanverwante Syrische rebellengroepen hebben dorpen aangevallen in Syrië die in handen zijn van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), die gesteund worden door de Verenigde Staten. Dat heeft een woordvoerder laten weten aan persbureau Reuters. SDF bestaat voor een groot deel uit de Syrisch-Koerdische militie YPG.

De aanvallen vonden plaats in de buurt van de Noord-Syrische stad Manbij. De Turkse president Tayyip Erdogan liet eerder deze week al weten dat Manbij het nieuwe doel is in de militaire campagne ‘Eufraat-schild’.

IS valt gelijktijd zelfde dorpen aan

Volgens een woordvoerder van de SDF zijn acht dorpen ten westen van Manbij aangevallen. “Er hebben felle gevechten plaatsgevonden en hevige artilleriebombardementen”. Het waren de hevigste gevechten sinds augustus afgelopen jaar toen Manbij werd veroverd op terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Gelijktijdig hebben ook militanten van IS de dorpen van SDF aangevallen, zo laat de militaire raad in Manbij weten. SDF geeft niet aan of er sprake was van een gecoördineerde aanval.

Lees ook: Nikabs verbrand en baarden afgeschoren na bevrijding Manbij

Nadien heeft de VS geholpen bij een wapenstilstand tussen het Turkse leger en SDF. Turkije wil dat de Syrische Koerdische milities die onderdeel zijn van SDF zich terugtrekken tot achter de rivier de Eufraat. YPG heeft al meerdere keren aangegeven dat zij zich al hebben teruggetrokken uit Manbij.

Manbij ligt ten oosten van Aleppo en ten westen van de rivier de Eufraat

Bombardementen Rusland en Syrië

Ook een andere Syrische militie die door de Verenigde Staten wordt gesteund is aangevallen. Het gaat om de Syrische Arabische Coalitie. Zij zijn dinsdag gebombardeerd door Rusland en Syrië in de buurt van al-Bab. Dat heeft de Amerikaanse luitenant-generaal Stephen Townsend gezegd tijdens een persconferentie.

“Gisteren hebben een aantal Russische en Syrische gevechtvliegtuigen dorpen gebombardeerd, waarvan zij waarschijnlijk dachten dat ze in handen waren van IS, maar in werkelijkheid werden ze gecontroleerd door onze Syrisch Arabische strijdkrachten”.

Na maanden vechten werd vorige week al-Bab veroverd op IS. Het Turkse leger hielp bij de verovering.