Transport

FNV verwijt IKEA opnieuw uitbuiting van chauffeurs

Het winstbejag bij meubelreus IKEA is doorgeslagen. Met woorden van die strekking verdedigde vakbond FNV dinsdag een nieuwe aangifte tegen een transporteur die voor IKEA rijdt. Het betreffende transportbedrijf, Samskip van Dieren, zou zich schuldig maken aan het uitbuiten van zijn chauffeurs. Het is de tweede keer in korte tijd dat de FNV aangifte doet tegen een transporteur die voor de Zweedse meubelgigant rijdt. Eerder gebeurde dit al bij Brinkman uit Emmen, waartegen de FNV ook een civiele procedure startte. Daarbij werd de bond overigens volledig in het gelijk gesteld. Volgens de FNV moet IKEA meer doen om uitbuiting te voorkomen. Maar dat zou niet gaan zolang het bedrijf zeer lage transporttarieven blijft betalen. „Nu nog ruilt IKEA de ene boef voor de andere in”, aldus de bond. (ANP)