Tichelaar stapt op als commissaris van de Koning

De commissaris van de Koning moest zich verweren tegen beschuldigingen van nepotisme.

Tichelaar tijdens het spoeddebat in de Provinciale Staten.
Tichelaar tijdens het spoeddebat in de Provinciale Staten. Foto Sander Koning / ANP

Commissaris van de Koning in Drenthe Jacques Tichelaar stapt op. Na een spoeddebat in de Provinciale Staten maakte hij woensdagavond bekend dat hij zijn functie per direct neerlegt. Tichelaar vindt dat de Statenfracties niet genoeg vertrouwen in hem hebben om door te gaan. Ook noemde de commissaris zijn gezondheid als reden op te stappen.

In het debat eerder op woensdag zei Tichelaar nog aan te willen blijven. Hij maakte zijn “nederige excuses” en was van plan te “leren van zijn fouten”. Tichelaar hoopte dat de Statenleden hem nog een kans wilden geven, nadat zaterdag naar buiten was gekomen dat Tichelaar in 2015 het bedrijf van zijn schoonzus naar voren schoof bij een aanbesteding.

Kritiek

Tichelaar kreeg tijdens het debat de nodige kritiek van de Statenfracties. De PvdA vond de reden van het debat “triest”, D66 zei dat Tichelaar een “miskleun” had begaan door te verzwijgen dat hij het bedrijf van zijn schoonzus had voorgedragen. De SP zegde het vertrouwen in Tichelaar op, terwijl de andere fracties hem eerst een kans wilden geven zich te verantwoorden.

In zijn verweer koos Tichelaar vooral de verdediging:

“Ik had nooit maar dan ook nooit het bedrijf van mijn schoonzus moeten noemen. Ook al was het door mij bedoeld als een voorbeeld, een suggestie, het was onhandig en stom. Dat had ik meteen moeten erkennen. Maar omdat het nimmer mijn bedoeling is geweest de benoeming te beïnvloeden, kwam dat besef te laat.”

Nadat Tichelaar zijn verweer had afgerond, werd de vergadering voor een uur geschorst. Direct na de hervatting van het debat, die een half uur vooruit werd verschoven, maakte de commissaris zijn aftreden bekend.

Lees ook: Regelaar Tichelaar redt zich telkens, maar er wringt wat

Nepotisme

De affaire-Tichelaar draait om de renovatie van het rijksmonument Huis Tetrode in Assen, in 2015. De Volkskrant en het Dagblad van het Noorden onthulden zaterdag dat Tichelaar het ontwerpbureau van zijn schoonzus Karin Klinkenberg naar voren schoof voor die opdracht, waarmee 3.105 euro gemoeid was.

Aanvankelijk ontkende Tichelaar de beschuldigingen, maar dinsdag bleek dat hij in een brief aan de Provinciale Staten geschreven had dat hij toch bij de toewijzing betrokken was. Om de renovatie te bespoedigen schoof hij een aantal ontwerpers naar voren, onder wie het bedrijf van zijn schoonzus. De familieband verzweeg Tichelaar tegenover de betrokken ambtenaar. Tichelaar hield in de brief vol dat er van kwade opzet geen sprake was.

In 2013 kwam Tichelaar ook in opspraak. Toen trad hij, ook in zijn functie als commissaris van de Koning, op als bemiddelaar in een conflict tussen de gemeente Coevorden en zijn zwager Jos Wijland, de echtgenoot van Klinkenberg. Na die zaak beloofde Tichelaar dat hij nooit meer voor een familielid zou bemiddelen.