Schietincident: president Hollande slaagt voor examen koelbloedigheid

Als de knal klinkt, kijkt de Franse president verschrikt naar links. Hij wacht enkele momenten en zegt dan op onderkoelde toon: „Ik hoop dat dat niets ernstigs was.” Na nog een paar keer kijken zegt François Hollande vervolgens: „Ik denk het niet” en hij hervat zijn speech.

De president slaagde met vlag en wimpel voor het examen koelbloedigheid. Maar behalve enigszins grappig was het ook een serieus incident, dinsdag in de zuidwestelijke Franse plaats Villognon.

Terwijl president Hollande vanwege de opening van een nieuw TGV-traject tussen Parijs en Bordeaux een toespraak hield, loste een scherpschutter van de politie, vanaf een dak honderd meter verderop, per ongeluk een schot. Dat gebeurde toen hij van positie wisselde.

De kogel ging dwars door het zeil van een tent waar obers feestelijke drankjes aan het klaarmaken waren. Een onfortuinlijke ober werd in zijn dijbeen geraakt en een medewerker van een onderhoudsbedrijf van de spoorwegen werd getroffen in zijn kuit.

De verwondingen bleken niet ernstig te zijn en er brak geen paniek uit. Na afloop van zijn toespraak bezocht Hollande de geschrokken slachtoffers.

Lokale media meldden later dat de veiligheidspal van het geweer van de schietende agent, lid van een speciale Franse beveiligingseenheid, niet vergrendeld was geweest. Daardoor had het schot kunnen vallen. Er is ondertussen een juridisch onderzoek gestart naar het schietincident.