Samsung-topman Lee vervolgd wegens omkoping, verduistering en meineed

Een speciale aanklager in Zuid-Korea heeft dinsdag, na drie maanden onderzoek, Samsung-topman Lee Jae-yong in staat van beschuldiging gesteld. Samen met vier anderen moet hij terecht staan wegens omkoping, verduistering en meineed.

Tegen oud-bestuursvoorzitter Lee werd vorige maand een arrestatiebevel uitgevaardigd. Op 17 februari werd hij aangehouden. De 48-jarige Lee is de kleinzoon van de oprichter van Samsung. Hij kreeg in 2014 de leiding van het bedrijf toen zijn vader om gezondheidsredenen moest terugtreden. Overigens was ook vader Lee in 2008 in botsing gekomen met de wet. Hij werd veroordeeld wegens belastingontduiking, maar kreeg later gratie.

De jonge Lee, die werd gezien als het nieuwe gezicht van Samsung omdat hij zijn talen spreekt en goede contacten heeft in Silicon Valley, wordt ervan verdacht een rol te hebben gespeeld in het corruptieschandaal rondom de afgezette Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye.

De 48-jarige miljardair zou de afgezette president en haar vertrouweling Choi Soon-sil een bedrag van 34 miljoen euro aan steekpenningen hebben betaald om steun te verkrijgen voor een omstreden fusie, die de familie Lee onevenredig veel geld opleverde. De steekpenningen zouden zijn verstrekt door het ‘Strategisch Bureau’ van het bedrijf, dat volgens het persbureau AP bemand werd door naaste vertrouwelingen van de familie Lee.

De topman van Samsung wordt er ook van verdacht de opbrengst van criminele activiteiten in het buitenland te hebben ondergebracht.