Onderwijs

Rekentoets in voortgezet onderwijs wordt vervangen

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, VVD) laat onderzoek uitvoeren naar een alternatief voor de rekentoets in het voortgezet onderwijs. Dat schrijft hij aan de Tweede Kamer. Om een vervanging voor de rekentoets te bedenken, zit Dekker om tafel met de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren (NVvW). De huidige rekentoets werd in het schooljaar 2013-2014 ingevoerd. Het rekenniveau van leerlingen in het middelbaar onderwijs lag te laag en daar moest de verplichte toets verandering in brengen. Er kwam meteen kritiek: de toets zou te moeilijk zijn en te veel tekst bevatten en de opgaven zouden vaak open liggen voor interpretatie. Betrokkenen pleiten voor een toets waarbij rekenen geïntegreerd wordt in andere vakken. Tot er een alternatief is, blijft de huidige rekentoets in gebruik. (NRC)