Netflix investeert 1,7 miljard in Europese series

Netflix investeert 1,66 miljard euro in Europees drama. De Amerikaanse videodienst werkt aan negentig series, als een Duitse bovennatuurlijke krimi en een Italiaanse maffiaserie.

De Spaanse Netflix-serie 'Las chicas del cable' gaat over Spaanse telefonistes in de jaren twintig.
De Spaanse Netflix-serie 'Las chicas del cable' gaat over Spaanse telefonistes in de jaren twintig.

Netflix investeert 1,75 miljard dollar (1,66 miljard euro) in Europese series. Dat zei topman Reed Hastings op de Netflix-conferentie vandaag in Berlijn.

Tijdens de opening vertelde Hastings dat het online streamingbedrijf flink investeert in eigen Europese series en films en co-producties met Europese producenten. “Op dit moment werken we aan 90 verschillende producties binnen Europa”, aldus Hastings. Ook meldde hij dat nu dertien Europese landen Netflix-producties in hun eigen taal kunnen zien. “Dit zal worden uitgebreid met Griekenland en Roemenië”, aldus Hastings.

Hastings benadrukte dat Europese series in de eigen taal het ook buiten Europa goed doen. “Tweederde van de Europese Netflix-series wordt buiten Europa bekeken”, aldus Hastings. “Dat betekent dat lokale producties een wereldwijd publiek bereiken.” Welke Europese Netflix-series wereldwijd succesvol zijn, zei hij niet. Om het bereik in Europa te vergroten meldde Hastings dat Netflix ondermeer een deal heeft gesloten met Europese telecombedrijven Orange en Vodafone en met het Duitse kabelbedrijf Unity Media.

Op de conferentie presenteerde Netflix ook drie nieuwe Europese series die dit jaar op Netflix zullen verschijnen waaronder Las Chicas del Cable van schrijver Ramon Campos en producente Teresa Fernandez-Valdes. Deze eerste Spaanstalige Netflix-serie (Narcos was voor een deel nog in het Engels) gaat over Spaanse meisjes die in de jaren twintig van de vorige eeuw aan het werk gaan bij een telefoonbedrijf en daarmee aan het begin staan van de emancipatiebeweging.

Ook werd de tv-noir Dark gepresenteerd, de eerste Duitstalige Netflix-serie, bedacht door regisseur Baran bo Odar en schrijver/ actrice Jantje Friese (bekend van de film Das letzte Schweigen). De opnames vinden nu in Duitsland plaats, de serie wordt in december uitgebracht. Dark gaat over een vermist jongetje en vier Duitse gezinnen die, in hun zoektocht naar de jongen, met elkaar in contact komen.

Netflix presenteerde verder Suburra, een Italiaanse maffiaserie geregisseerd door Michelle Placido, die zich afspeelt in een badplaats in de buurt van Rome waar een machtige familie, politici en politie elkaar het leven zuur maken. Wanneer deze serie op Netflix komt, is nog niet bekend.