‘Nederland uit de euro’ zegt buitenlandse pers, maar Nederland zelf weet van niks

Waar kwam het verhaal over de Nederlandse uittreding vandaan?

Foto Frank Rumpenhorst / EPA

Groot nieuws in de buitenlandse pers. Nederland stelt euro ter discussie. The Daily Telegraph, The Sun, Bild Zeitung en de Frankfurter Allgemeine Zeitung kwamen de afgelopen dagen allemaal met berichten dat het Nederlandse parlement in de aanloop naar de verkiezingen unaniem had ingestemd met een onderzoek naar de mogelijkheid om de euro vaarwel te zeggen. Komt na de Brexit de Nexit, vroeg Bild zich af. Alleen in Nederland zelf bleef het opvallend stil.

Lees ook: Kamer ziet niets in Baudets ‘Peuro’

De verhalen kloppen dan ook niet. Het Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) die als bron figureert zei dinsdag nog nooit zoveel media-aandacht in het buitenland te hebben gehad naar aanleiding van een motie. „Dat krijg je als één journalist zich verschrijft en andere journalisten elkaar dan gaan kopiëren”, aldus Omtzigt.

Het begon vrijdag aan het eind van de middag met een bericht van het Britse persbureau Reuters. Daarin werd gezegd dat het Nederlandse parlement had opgeroepen tot een alomvattend debat na de verkiezingen over de toekomstige relatie met de euro. Dat zou dan gebeuren op basis van een onderzoek waar de Raad van State om was gevraagd.

In het bericht werd Kamerlid Pieter Omtzigt opgevoerd met de woorden dat „onderzocht zal worden of en op welke manier Nederland de euro kan verlaten.” Alleen heeft hij zich volgens eigen zeggen nooit zo stellig uitgelaten. In een motie van zijn hand die de Tweede Kamer met algemene stemmen aanvaardde staat slechts dat de Raad van State wordt gevraagd „de voor- en nadelen van verschillende politieke en institutionele opties voor de toekomst van de euro in kaart te brengen”. Volgens Omtzigt moet de euro namelijk schokbestendiger worden.

Er werd nog even gedacht dat wellicht Thierry Baudet van het Forum voor Democatie – verklaard tegenstander van de euro – de informatie subjectief zou hebben verspreid. „Nee hoor”, zegt die lachend, „dit is niet afkomstig van mijn snode hand en ik heb het ook niet aan de Russische president Poetin doorgegeven.”