Massagesalon blijft open ondanks spermasporen

Deze rubriek belicht elke woensdag kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Deze week civiel recht: sex en de dood.

Foto iStock

Werd er in de Chinese massagesalon in de Amsterdamse binnenstad aan betaalde seks gedaan? Volgens de gemeente wel, volgens de huurder niet. De eigenaar van het pand wil hoe dan ook via een kort geding af van zijn huurder. De zaak kwam aan het licht door een prostitutieklant die op internet de massage, seks en pijpbeurt á raison van €200 door een ‘Asian girl’ recenseerde. De gemeente hield daarop een „integrale controle” in het pand. In één van de vier massagekamers werden spermasporen aangetroffen van verschillende mannen. Voor de gemeente was dat doorslaggevend. „Het voeren van een prostitutiebedrijf”, zónder vergunning dus, wat bovendien in strijd is met het bestemmingsplan. De exploitant vindt spermasporen op zich geen bewijs van prostitutie – „twee tot drie keer per week” zouden klanten na een massage spontaan of door zelfbevrediging tot zaadlozing komen.

De kantonrechter meent dat zaadlozing na massage, bewust of niet, kwalificeert als een seksuele handeling, die inderdaad juridisch is uitgesloten in het huurcontract. Maar is dat ernstig genoeg om de huurder eruit te zetten? Nee, zegt de rechter. De spermasporen bevonden zich in slechts één van de vier kamers, er was sprake van slechts één internetrecensie, het personeel van de salon was niet uitdagend of schaars gekleed en bij de controle zijn geen prostitutie-attributen, zoals glijmiddel of condooms, gevonden. Bovendien heeft de eigenaar van het pand er ooit mee ingestemd de ‘schoonheidssalon’ te veranderen in ‘Chinese massagesalon’. Het huurcontract blijft dus overeind. Inmiddels is het vertrouwen tussen gemeente en salon hersteld, maar mocht het toch fout gaan dan sluit de salon permanent.

www.rechtspraak.nl: ECLI:NL:RBAMS:2017:890