De rol van X-Man Wolverine maakte in 2000 van Hugh Jackman een wereldster.

Interview

Het leven van sjorren aan gewichten en kip als ontbijt is voorbij voor Hugh Jackman

Hugh Jackman Acteur Hugh Jackman is klaar met die uitschuif-klauwen. Hij vindt het heerlijk dat hij na 17 jaar stopt met het spelen van de gespierde supermutant Wolverine.

Ooit, eind vorige eeuw, tekende de Australische acteur Hugh Jackman voor twee films als Wolverine. Nu, ruim zeventien jaar en negen films later, neemt hij afscheid van de onverwoestbare supermutant met zijn uitschuifklauwen en woeste temperament.

Een opluchting, grinnikt de 48-jarige Jackman in het Ritz-Carlton te Berlijn, waar hij met de pers praat over afscheidsfilm Logan. Zijn neus zit onder de pleisters: vorige week werd voor de vijfde maal sinds 2013 een basaalcelcarcinoom verwijderd. Jackman lijdt aan een trage, terugkerende vorm van huidkanker. „Niet heel gevaarlijk, maar het moet er wel steeds uit. Echt een ziekte voor domme bleke Aussies die de hele dag zonder zonnebrandcrème in de zon liepen”, zegt Jackman. „Ik krijg een boksersneus van al die littekens. Net iets voor Wolverine.”

Maar met Wolverine stopt Jackman dus, een superheld die er met de jaren steeds opgebulkter uitzag.

Het halve jaar sinds de opnames van Logan waren heerlijk, zegt Jackman. Geen dagelijks sjorren aan gewichten, niet opstaan om zes uur met een ontbijt van zes eieren en een halve kip. „Het is niet de training die je tegenstaat, maar die planning”, zegt hij. „Dat botst met de menselijke natuur. Een half jaar geen bier? Waarom dan niet? Gisteravond zat ik in een geweldig Berlijns restaurant met al die vrienden met wie ik al zeventien jaar films maak. Het bier vloeide, de schnitzels waren zo groot als deurmatten, serieus. En ik dacht: Yes, I can!

Lees ook de recensie van Logan: Bloederig afscheid van superheld Wolverine

Song and Dance Man

Hugh Jackman is een charmeur die zijn omgeving graag op zijn gemak stelt. „Zit ik te ratelen? Ja, ik zit te ratelen”, wijst hij zichzelf binnen een half uur drie keer terecht. De rol van X-Man Wolverine maakte hem in 2000 van leading man in Australische film- en tv-series tot wereldster. Die casting verraste, want de 1,88 meter lange Jackman leek eerder een elegante ‘Song and Dance Man’ dan een superheld: zijn laatste film voor X-Men was een tv-film van musical Oklahoma! Zijn eerst film daarna is weer een musical: deze week beginnen de opnames van The Greatest Showman, met Jackman als circusbaas P.T. Barnum. „Na zeven jaar pushen gaf de studio eindelijk groen licht: ik dank de Lieve Heer voor La La Land. Veel te veel mensen in Hollywood dachten dat er geen publiek is voor musicals.”

Jackman is „opgewonden” over een toekomst zonder Wolverine. „Het is voor het eerst in lange tijd dat ik niet weet wat ik volgend jaar doe. Dat is bevrijdend.” Maar bij Logan stond nog wel iets op het spel. „Stel dat je zeventien jaar voetbalprof bent en in het seizoen dat je hebt gezegd te stoppen, sta je in de finale van het wereldkampioenschap. Je hebt nog iets te bewijzen, weet je. Gisteren zag ik Logan hier in Berlijn pas voor het eerst helemaal, met publiek erbij. Ik was bloednerveus.”

Niks tegen zijn eerdere X-Menfilms, maar Jackman vond het personage Wolverine nog niet echt uitgediept. Hij bemoeide zich intensief met het scenario van Logan, bevestigt ook regisseur James Mangold, die Jackman in 2001 al regisseerde in de romkom Kate & Leopold. Jackman: „Zelf zag ik twee jaar geleden films als The Wrestler (2008) en Unforgiven (1992) als referenties, Jim [Mangold, red.] dacht aan Shane (1953) en Little Miss Sunshine (2006). Dat zit er allemaal in.”

Lees ook: Wolverine is de populairste X-Man

Toen het script klaar was, stelde hij zich tegenover studio Fox op als een „pain in the ass”: „Ik trok een kaarsrechte lijn in het zand”, zegt hij. „Dit is echt het enige script dat ik nog als Wolverine doe, en dat is geen bluf of manipulatie. Daar ben ik best trots op.” Jackman wilde geen water bij de wijn doen waar het ging over de grimmige toon en het bloedvergieten.

„Het geweld in Logan is niet cool of grappig, maar onrustbarend. Goede mensen gaan heel vervelend dood. Net als Clint Eastwood in Unforgiven moet Wolverine na jaren van ontkenning zijn duistere kant hervinden om te overleven. Het is een harde, bittere, dichtgeklapte Wolverine. Bijna iedereen die hij liefhad, is dood.” Zoals er ook weinig rest van de waardigheid van Wolverines hoogbejaarde mentor professor Xavier (Patrick Stewart). Jackman: „Dat ik hem naar het toilet draag en hij zegt dat hij het zelf kan en dat ik moet opsodemieteren. Vijf minuten geruzie, fuck dit en fuck dat. Niet echt je doorsnee superheldenfilm, toch?”

Extra vulling onder het shirt

In Logan speelt Jackman zowel de oude Wolverine als diens brute jonge kloon, X-24. „Ik vocht de ene dag met een body double als de oude Logan en de volgende dag als de jonge X-24, dat is achteraf digitaal in elkaar genaaid. X-24 moet fitter ogen dan de oude Logan, dus dat was opdrukken en biceps spannen vlak voor de opnames, plus extra vulling onder het shirt. Met een neusstukje en wat beenrichel erbij oogt X-24 ook iets dierlijker.”

Zit het hem niet dwars dat de technologie het straks mogelijk maakt dat zijn digitale kloon tot in de eeuwigheid Wolverine speelt? „Dat komt wel eens in me op, ja. Je hebt geen idee hoeveel 3D-scans er in de loop der jaren van mij zijn gemaakt. Soms denk ik: animeer Wolverine maar, dan doe ik de stem wel. Lekker makkelijk.” Toch nog een slag om de arm dus.