Ja Zuster, Nee Zuster-actrice Carla Lipp overleden

De 83-jarige Lipp werd in de jaren zestig beroemd met haar rol als ‘Jet’ in de Nederlandse comedyserie.

Carla Lipp (derde van links) op de set van Ja Zuster, Nee Zuster. Verder: Wim Sonneveld, Hetty Blok, Piet Hendriks en Leen Jongewaard.
Carla Lipp (derde van links) op de set van Ja Zuster, Nee Zuster. Verder: Wim Sonneveld, Hetty Blok, Piet Hendriks en Leen Jongewaard. Foto ANP

Actrice en danseres Carla Lipp is op maandag in Amsterdam overleden. Dat meldt persbureau ANP. De 83-jarige Lipp was vooral bekend als de pruikenmaakster ‘Jet’ in de beroemde televisiecomedy Ja Zuster, Nee Zuster in de jaren zestig. Lipp werd op 9 januari 1934 geboren in Amsterdam.

De serie van de hand van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink toonde het leven van de bewoners van Rusthuis Klivia. Snel groeide de comedy uit tot één van de meest bekende Nederlandse televisieprogramma’s van de vorige eeuw. Van de vaste rolbezetting van de serie is nu alleen Barrie Stevens nog in leven.

Ballerina

Voordat zij de rol van Jet kreeg toebedeeld, stond Lipp bekend als ballerina. Ze danste onder andere voor Ballet der Lage Landen en in de musical Heerlijk duurt het langst. Ze nam haar muzikale achtergrond mee naar haar televisiecarrière: ze zong verschillende nummers tijdens haar jaren bij Ja Zuster, Nee Zuster. Daarbij bracht ze het nummer ‘De Twips’ uit.

Ja Zuster, Nee Zuster eindigde in 1968. In haar latere jaren was Lipp nog af en toe op televisie, onder andere in de serie Goudkust. Haar laatste televisierol had zij in 2005, een gastoptreden in de misdaadreeks ‘Baantjer’. Ze hield zich verder vooral bezig met choreografie voor de Sleewijkrevue en acts als die van Rudy Carrell.