Israëlische presentator in laatste aflevering: ‘Apartheid is hier’

In een opmerkelijk filmpje bekritiseert tv-presentator Asaf Harel de Israëlische houding ten opzichte van Palestina. Het leidde tot veel discussie op social media.

Still YouTube.

De Israëlische cabaretier en presentator Asaf Harel sloot de laatste aflevering van zijn Late Night-programma met harde woorden af. De apartheid “is al jaren hier in Israël”, en “wij Israëliërs misbruiken de Palestijnen dagelijks”, zei hij in zijn afsluitende monoloog. De video ging onmiddellijk viral op social media. Bijna zes duizend keer werd de video op Facebook gedeeld sinds de show de toespraak op maandag plaatste.

Haral schetst tijdens de uitzending een beeld van wat hij ziet als systematische ontkenning over de verhoudingen tussen Israël en Palestina. Veel Israëliërs weigeren volgens Haral om de waarheid te erkennen.

Lees ook over de tegenpool van Harel: Landverraders, dat zijn linkse mensen volgens veel Israëliërs

NRC-correspondent Derk Walters noemt het filmpje “heel opmerkelijk”. “In Israël is de vergelijking met apartheid geen issue in het mainstream gesprek. Als je die maakt, dan word je buiten het debat geplaatst.”

Het programma ‘Good Night with Asaf Harel’ werd dit jaar gestaakt. Er keken te weinig mensen naar de satirische avondshow, schrijft het Israelische Haaretz. Harel kwam al eerder in opspraak nadat hij sarcastische opmerkingen maakte over premier Benjamin Netanyahu.