Israëlische militair in beroep tegen veroordeling doodslag Palestijn

Elor Azaria kreeg anderhalf jaar celstraf voor het doodschieten van een gewonde Palestijnse aanvaller.

Elor Azaria in de rechtbank.
Elor Azaria in de rechtbank. Foto Amir Cohen / Reuters

Een Israëlische militair die vorige maand tot achttien maanden celstraf werd veroordeeld voor het vermoorden van een gewonde Palestijnse aanvaller gaat in hoger beroep tegen zijn straf. Dat meldt persbureau Reuters. De zaak zorgde in Israël voor veel reuring.

Elor Azaria diende vorig jaar als medisch assistent bij het Israëlische leger in Hebron, op de bezette Westelijke Jordaanoever. Daar werden twee Israëlische militairen door twee Palestijnse strijders aangevallen met messen. Een van de Palestijnen werd ter plekke doodgeschoten, de andere raakte gewond. Toen laatstgenoemde strijder gewond op de grond lag, niet in staat te bewegen, schoot Azaria de man door het hoofd.

Lees ook: Nationale held of moordenaar?

Doodslag

Een militair tribunaal bevond Azaria daarop schuldig aan doodslag. De jonge militair zei dat hij geloofde dat de op de grond liggende strijder nog steeds een bedreiging vormde, maar daar ging het gerechtshof niet in mee. De rechter gaf een relatief lage straf omdat Azaria nog geen eerdere strijdervaring had en omdat hij verder geen strafblad heeft. Op doodslag staat maximaal twintig jaar cel. De aanklagers hadden drie jaar geëist, de verdediging vrijlating.

De zaak zorgt voor een hoop commotie in Israël. Circa de helft van de in Israël woonachtige Joden vindt dat iedere Palestijnse aanvaller ter plekke mag worden gedood, zo bleek uit een opiniepeiling. Premier Benjamin Netanyahu keurde de schietpartij eerst af, maar veranderde later van mening. De laatste maanden steunt hij Azaria. Ook minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman pleit voor zijn vrijlating, net als vele Israëlische popsterren.

De Palestijnse regering was vooral ontevreden met de lage strafeis van anderhalf jaar. Dit zou Israëlische militairen “groen licht” geven om “executies zonder angst voor een echte straf” uit te voeren, aldus de Palestijnen. Ook een groep hoge legerofficieren vindt dat Azaria fout zat.