Gordon Ramsay lost keukenproblemen van amateurs op

In een video van Wired beantwoordt de Schotse scheldkok de meest uiteenlopende voedselvragen. Wanneer is blauwe kaas bedorven?

Foto Dave Pullig/Flickr

Chef Gordon Ramsay helpt graag mensen in nood. In Kitchen Nightmares probeert hij horeca-uitbaters van wie de zaak figuurlijk op instorten staat er weer bovenop te krijgen, met een nieuw menu, een lik verf op de muren en een cursus vriendelijk glimlachen voor het personeel. Dat gaat regelmatig gepaard met nogal stevig taalgebruik.

Nu besloot Ramsay ook de thuiskoks met problemen te hulp te schieten. In een video van Wired beantwoordt de Schotse kok alle prangende keukenvragen van twitteraars.

De vraagstukken zijn minder heftig dan bij de professionele hulpbehoevenden. Niet: hoe zorg ik ervoor dat ik niet binnen drie weken failliet ben omdat klanten wegblijven? Vinden ze mijn in de magnetron opgewarmde specialiteit bloemkool met Zwitserse chocoladesaus soms niet lekker? Wel: hoe weet ik het als mijn blauwe schimmelkaas niet meer goed is?

Lees ook dit onderzoeksverhaal over Herrie in de Keuken, de Nederlandse variant van Kitchen Nightmares: Het restaurant kreeg een grote beurt, de brandweer keurde het af

Ramsay beantwoordt de vragen met een lach, de gebruikelijke scheldkanonnades met het ordinaire Engelstalige equivalent van copuleren blijven achterwege. Hoe rasp je mozzarella het best? Door de buffelkaas eerst tien minuten in de vriezer te leggen, vertelt Ramsay. Of hoe zorg je voor de brûlée bij de crème als je geen speciale gasbrander hebt? Houd een oude lepel boven je gaspit en leg die vervolgens op de suiker tot die karameliseert.

Een ander wil alleen maar kwijt dat Brits voedsel hem niet bevalt. En dan kan Ramsay z’n Ramsayiaanse reactie niet voor zich houden.

Twitter avatar ChefSupport_GR Gordon Ramsay @RoryT_ Cheeky f*cker! At least we have a decent prime minister!