Franse Presidentsverkiezingen

Fillon zegt om affaires campagnebezoek af

Fillon op bezoek bij producenten van Franse brie in Meaux, bij Parijs. Foto Lionel Bonaventure/AFP
Fillon op bezoek bij producenten van Franse brie in Meaux, bij Parijs. Foto Lionel Bonaventure/AFP

De Franse presidentskandidaat François Fillon heeft woensdagochtend op het laatste moment een campagnebezoek aan de politiek belangrijke Parijse landbouwbeurs afgezegd. Volgens de krant Le Journal du Dimanche is hij voor dag en dauw door onderzoeksrechters ontboden in de zaak rond de vermeend fictieve banen van zijn vrouw Penelope. Zij zou voor verhoor worden vastgehouden, meldt onderzoekssite Mediapart. De campagne van de centrumrechtse kandidaat loopt stroef sinds weekblad Le Canard enchaîné in januari onthulde dat zijn vrouw jarenlang zijn goed betaalde parlementair assistent was, zonder dat duidelijk was wat ze daarvoor deed. Het Parijse financiële parket concludeerde vorige week dat er genoeg aanwijzingen waren vooronderzoek voort te zetten. Fillon zei eerder dat hij zich zou terugtrekken uit de presidentsrace als hij daadwerkelijk in staat van beschuldiging gesteld wordt (‘mis en examen’), maar trok die belofte later weer in. Fillon zou om 12 uur de pers toespreken. (NRC)