Filmoverzicht: ‘Verdwijnen’ is bijna perfect, ‘Tuintje in mijn hart’ is tenenkrommend slecht

De recensenten van NRC bespreken de nieuwe films van deze week, met onder andere Logan, De premier en United States of Love.

 • ●●●●●

  Logan: Superheldenfilm

  Sinds het succes van Deadpool vorig jaar weet studio 20th Century Fox dat superheldenfilms voor alleen volwassenen mogelijk zijn. Dus tuimelen de hompen vlees over het doek en roept zelfs de deftige professor Xavier „fuck”. Anders dan het zwartkomische Deadpool, mikt Logan evenwel op de gravitas van Batmanfilm The Dark Knight. Dat lukt gedeeltelijk. Lees de recensie: Bloederig afscheid van superheld Wolverine

  Regie: James Mangold. Met: Hugh Jackman, Patrick Stewart, Dafne Keen. In: 121 bioscopen.

 • Lees ook het interview met Hugh Jackman, die blij is dat hij afscheid neemt van Wolverine.
 • ●●●●

  United States of Love: Drama

  Zulke krachtig geschreven en indrukwekkend gespeelde vrouwenportretten zie je weinig. Hun levens zijn even grauw als het palet dat Wasilewski samenstelde met cameraman Oleg Mutu . Lees de recensie: Vrouwenportretten die aan je vreten

  Regie: Tomasz Wasilewski. Met: Julia Kijowska, Magdalena Cielecka, Dorota Kolak. In: 4 bioscopen.

 • Lees ook het interview met regisseur Tomasz Wasilewski.
 • ●●●●

  Harmonium: Drama

  Regisseur Kôji Fukada vertelt zijn psychologische drama op rustige wijze, via een uitgekiende mise-en-scène. Hij gebruikt een klassieke filmtaal die een beetje uit de mode is geraakt. Lees de recensie: Charmante ex-gevangene komt iets te dichtbij

  Regie: Kôji Fukada. Met: Tadanobu Asano, Mariko Tsutsui, Kanji Furutachi. In: 7 bioscopen.

 • Lees het interview met Kôji Fukada: ‘Met geweld laat ik zien hoe eenzaam mensen zijn’
 • ●●●●

  Verdwijnen: Drama

  Vrijwel alles is perfect: het subtiele acteerwerk, de sterke score, het prachtige camerawerk van Melle van Essen, de muzikale montage en het fraaie geluidsontwerp. Toch is Verdwijnen net geen meesterwerk. Lees de recensie: Een kille verhouding in een prachtig land

  Regie: Boudewijn Koole. Met: Rifka Lodeizen, Elsie de Brauw, Marcus Hanssen, Jakob Oftebro. In: 22 bioscopen.

 • ●●●●

  Tuintje in mijn hart : Komedie

  Het zal vast niet de bedoeling zijn geweest van de makers van Tuintje in mijn hart om Surinamers af te schilderen als oversekst, hypocriet en obees. Helaas is dat precies wat gebeurt in deze mislukte poging tot satire. Geen humoristische ‘clash of cultures’ wordt het, maar een tenenkrommende rondgang langs raciale stereotypen. Lees de recensie: Tenenkrommende rondgang langs raciale stereotypen

  Regie: Marc Waltman. Met: Leo Alkemade, Edwin Jonker, Juvat Westendorp. In: 107 bioscopen.

 • ●●●●●

  De premier: Thriller

  Jammer aan De premier is dat regisseur Van Looy, die goede thrillers op zijn naam heeft, er allerlei onnodige subplots bij verzon. Het maakt zijn film zo overvol, dat je voor nadenken geen tijd hebt. Alsof hij aanvoelt dat de hele boel instort als je tijd krijgt even te reflecteren op de logica van zijn scenario. Lees de recensie: Een gelikte en overvolle Hollywoodimitatie

  Regie: Erik van Looy. Met: Koen de Bouw, Charlotte Vandermeersch, Dirk Roofthooft, Tine Reymer. In: 12 bioscopen.

 • ●●●●●

  Zaatari Djinn: Documentaire

  Zo’n 80 procent van de bewoners van Zaatari, een vluchtelingenkamp in Syrië, is minderjarig. Van Campen volgt vijf van hen: Ferras, Fatma, Miryam, Nour en Hammoudi – geheel volgens de formule van dit soort sferisch getoonzette nieuwsdocumentaires. Hoe indrukwekkend de film ook is, hij laat daardoor vragen open. Lees de recensie: Woestijnstad vol met minderjarige vluchtelingen

  Regie: Catherine van Campen. In: 13 bioscopen.